Arla skiftar från kartong till bägare
Den klassiska rektangulära gräddfilsförpackningen försvinner helt ur sortimentet och från och med nästa vecka, vecka 39, kommer gräddfilen att säljas i bägare istället. Produktionen flyttas i och med detta till Linköping där en helt ny förpackningslinje för bägare nyligen har installerats. I närmare 40 år har Arlas gräddfil sålts över hela landet i den klassiska rektangulära förpackningen för tre deciliter.
Tillverkningen har skett på mejeriet i Stockholm där Arla i början av 1980-talet köpte nya maskiner för att producera gräddfil i 3-dl förpackningar. Den lilla ”tegelstenen” fick tio år senare sitt nuvarande utseende och har sedan dess varit en klassiker på såväl midsommarbordet till sill och potatis som i myssoffan till chipsdippen på fredagar.
Arla producerar omkring 6 000 3 dl-paket gräddfil i timmen. Nu behöver maskinerna bytas ut och all gräddfil kommer hädanefter att säljas i bägare.
– Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla i gång maskinerna i nästan 40 år, det är betydligt längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men på annan ort och i annan förpackning, säger Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.
Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas hela produktionen av gräddfil till Linköping.
– Vi har framtidssäkrat framställningen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över produktionen fullt ut. Visst är det känslofyllt att den klassiska lilla tegelstenen försvinner, men nu har vi en ny hjälte i stan – bägaren, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.
Mejeriet i Linköping kommer årligen att producera ungefär 13 miljoner 3 dl bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar och som ekologisk och laktosfri.