Många uppstickare på Automationsmässan
De sex mässorna är precis som 2018 då Elmia Produktionsmässor senast anordnades; Automation, Polymer, Verktygsmaskiner, Plåt, Svets- och Fogningsteknik samt 3D. Varje mässa har sin egen mässhall, bortsett från 3D som i år tar plats på terrassen i hall B tillsammans med Verktygsmaskiner.
– Precis som tidigare år arbetar vi med renodlade mässor. Vi vill ha det så och tror att detta gör det enklare för besökaren att finna det hen är ute efter, säger Ulrika Elmersson, projektledare för Produktionsmässorna, och tillägger att hon hoppas på att besökaren tar tillfället i akt att titta runt i någon av de andra mässorna när hen ändå är på plats.
Beläggningen just nu (15 mars) ligger ungefär som den gjort tidigare år, uppger hon. Med andra ord så är mässytan uppbokad till nästan 90 procent. Dock är antalet utställare möjligen något färre jämfört med samma tid 2018. Hon tror att den yta som i dagsläget är bokad, kommer att förbli oförändrad. Däremot så tror hon att det kommer tillkomma en hel del medutställare innan den 10 maj.
– Jag tror att det kommer tillkomma ytterligare 40 till 50 företag innan dess. Det är det vi ser framför oss, säger hon.
I vanlig ordning är mässan Verktygsmaskiner störst, sett till antalet utställare och 3D minst. 3D-mässan har dock vuxit något sedan 2018. Av den anledningen har Elmia i år valt att förlägga den på terrassen i hall B.
– Terrassen har fler kvadratmeter än vad gången mellan trapphuset och hall B medger, där 3D-mässan huserade 2018. Idag är 3D-utskrift en vedertagen metod och jag tror därför att vi kommer att se en hel del 3D-printning även inne på Verktygsmaskinmässan, säger Ulrika Elmersson.
När vi 2018 pratade med den dåvarande projektledaren för Produktionsmässorna, sa hon att det var trögare att attrahera utställare till Polymermässan än övriga produktionsmässor. Hur har läget varit i år, undrar vi?
– Jag tror att trycket varit betydligt jämnare mellan samtliga mässor i år, säger Ulrika Elmersson och tillägger att Polymermässan är stabil även om den inte vuxit.
Den mässa som i år haft störst rörlighet är snarast Automation, menar hon. Vi ber henne därför utveckla detta.
– Mässan i sig är lika stor, men vissa företag har backat från att ställa ut, samtidigt som flera nya tillkommit. Jag menar att det inom Automation tillkommit flera nya uppstickare. Vi tror därför att besökaren kommer att stöta på flest nya företag i den här hallen, säger hon.
En trend som kommer synas tydligt på mässan, och främst på Automation är att allt fler företag väljer att ta ett helhetsgrepp kring sin produktion idag.
– Intressant är att vi även kommer se mer automation på mässorna Polymer och Verktygsmaskiner eftersom flera företag kommer att visa upp egna lösningar och samarbetspartners i sina montrar, säger Elmersson.
I vanlig ordning kommer mässarrangemanget att rymma ett antal scener. I år fem till antalet; Stora scenen är i hall B, Hållbaren i hall C, Automationscentralen i hall D och Svets-scenen i hall A. Därutöver kommer det byggas upp en AM-arena i nära anslutning till terrassen där 3D-mässan arrangeras.
Sist men inte minst undrar vi vad som kommer att bjudas i form av nya inslag?
– Bland annat ett AGV-torg i hall D, säger Elmersson. Produktionsbaserade AGV-truckar är ett område som vuxit, därför har vi skapat en yta där sex företag visar upp sina AGV-lösningar.
Ett annat nytt inslag är att högstadieelever från skolor i Jönköpings län kommer att få en plats på mässgolvet där de genomför olika uppdrag, med koppling till industri, teknik och karriär. Arrangemanget görs tillsammans med UF (Ung Företagsamhet) och Teknikcollage för att ungdomar ska få inspiration kring karriärval.
– Vi vill visa för ungdomar att industri och teknik är en bra väg att gå, avslutar Ulrika Elmersson.
Några av utställarna och deras nyheter presenteras i nästa nummer av Plastforum.