23948sdkhjf

Framtidens förpackningar avgörs av standarder

Slaget om hur framtidens förpackningar ska se ut avgörs i förhandlingsrummet. SIS som är Sveriges representant i det europeiska standardiseringsorganet CEN uppmanar nu företag i hela förpackningens värdekedja att engagera sig - innan det är för sent.

SIS, Svenska Institutet för Standarder stod som värd för fredagens PACK@lunch och riktade en tydlig uppmaning till näringslivet i förpackningsfrågor.

– Svenska företag har en unik möjlighet att påverka framtidens förpackningar genom att engagera sig i kommande standarder som skärper kraven på förpackningarna utformning och återvinningsbarhet. Det kan göras direkt eller genom att man begär av sin branschorganisation att dom engagera sig i någon av våra grupper, säger SIS Hilda Sandberg, Analytiker – Nationella relationer, SIS.

Hon berättade om den avgörande betydelse som harmoniserade standarder har inom EU. De är till för att underlätta för företag att uppfylla de nationella lagkraven inom EU som en följd av nya EU-direktiv. EU skärper i kommande direktiv kraven på förpackningar och dess återvinningsbarhet. Om man inte bevakar utvecklingen kan man som producent plötsligt sitta med en hopplöst föråldrad produkt. Det är dags att reagera och agera, var det tydliga budskapet på PACK@lunch.

En som verkligen har gjort detta är Kristin Geidenmark Olofsson, på Trioworld, där hon som Director Regulatory Affairs & Strategic Innovation, ansvarar för att företaget proaktivt bidrar till nya standarder genom industrins initiativ Circular Plastic Alliance.

– Genom vårt engagemang kan vi se till att EU har det bästa tekniska underlaget när de utformar sina direktiv och i samarbete med andra industrier kan vi påverka standarder på förpackningsområdet så att de tar hänsyn till teknisk utveckling och innovation. Det är särskilt aktuellt inom återvinning, när det gäller plaster i förpackningar. Standarder kan revideras men det tar tid. Det är bättre att vara med och påverka från början istället för att försöka ändra något i efterhand, säger Kristin.

Från RISE deltog Cathrine Löfgren, aktiv i Näringslivsgruppen Miljöpack. Hon presenterade lagkraven för konstruktion av förpackningar och hur man med hjälp av standarder kan utvärdera att man uppfyller kraven. Miljöpack guidar företag i detta arbete.

– Förpackningsdirektivet omfattar krav på såväl förpackningens konstruktion som återvinningsbarhet. Direktivet har implementerats i EU-ländernas nationella lagstiftning, och denna ser inte exakt likadan ut i alla länder. Därför har man harmoniserande standarder som ska underlätta att uppfylla lagkraven inom hela EU. Inom förpackningskonstruktion finns sex olika standarder som man ska utvärdera sin förpackning mot. Något man kan få hjälp med genom Miljöpacks guide där man går igenom de olika kriterierna steg för steg och som leder fram till Statement of compliance - ett dokument som man ska kunna visa upp för Naturvårdsverket om man omfattas av producentansvar för förpackningar, säger Catherine.

PACK@lunch är Packmarknadens populära lunchseminarier som sedan pandemins utbrott nu är helt digitala. Till dagens sändning med SIS var 273 personer anmälda och sändningen, som även är möjlig att se i efterhand, har nu setts av +220 personer.

Missade ni det högintressanta PACK&lunch med Per-Stefan Gersbro som moderator. Var då bara lugn Packmarknadens eventavdelning "Kunskap & Möten" har ordnat så att ni kan se den inspelade versionen på vimeo. Se länk!

Om ditt företag vill arrangera ett PACK@Lunch, kontakta vår säljavdelning. 

Läs mer om: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078