Först i Europa med kemisk återvinning av plast
Green Point Norge och Quantafuel har ingått ett leveransavtal för kemisk materialåtervinning. Därmed blir parterna först ut i Europa med att kemiskt återvinna plast.
Green Point Norge, som driver återvinningsföretaget Plastretur ska leverera 10 000 ton och återvunna plastförpackningar till Quantafuel AS för kemisk materialåtervinning.
Plastförpackningar, vilka ska samlas in från norska hushåll skickas till Quantafuel, som ska testa sin process i stor skala. I Quantafuels process omvandlas plasten till gas som sedan ska uppgraderas till ny petrokemisk plastråvara av kemijätten BASF.
Den nya kvalitetens prestanda kommer att vara av sådan vigör att den exempelvis kommer att kunna användas för tillverkning av nya livsmedelsförpackningar, vilket inte vore möjligt om den återvunna råvaran återvanns mekaniskt.
Quantafuel har en övervägande andel norska ägare, men fabriken har de valt att förlägga i danska Skive i anslutning till en industripark med särskilt fokus på cirkulära värdekedjor. Norska återvinningsföretaget Geminor deltar också i projektet och kommer att ansvara för att utveckla en sorteringslinje skräddarsydd efter Quantafuels behov, där syftet är att använda så mycket plastförpackningar som möjligt för kemisk materialåtervinning.
- Detta är ett banbrytande projekt inom kemisk återvinning som visar Europa vad som krävs för att uppnå de ambitiösa målen i EU för plaståtervinning. Här ligger Green Point Norge i framkant och leder vägen för Norge. Vi är säkra på att många fler europeiska länder kommer att följa efter, säger Thomas Steenbuch Tharaldsen, chef för strategi och hållbarhet.
Projektet kommer också att vara viktigt för att dokumentera kemisk återvinning ur ett hållbarhetsperspektiv. Under vägen kommer parterna att kartlägga plastavfallets ursprung, den alternativa användningen av plasten samt procentandelen av plastavfallet som vidare bearbetas till råmaterial för ny plast. Resultaten kommer att sammanfattas i en rapport som kommer att överlämnas till miljödirektoratet, som redan har konsulterats från projektets planering.
-Här har vi en unik möjlighet att följa plastavfallet genom en nordisk värdekedja och dokumentera i vilken utsträckning vi stänger kretsloppet för plast, säger Tharaldsen. Målet är att få än mer kunskap, högsta möjliga resursutnyttjande och största möjliga miljövinster. Återvinning av kemiskt material genom pyrolys är den teknik som har den största potentialen att lösa plastproblemen i Europa.
Källa: plastforum.no