Satsar 347 miljoner i robotanläggning
Företagen ska dela 32 000 kvadratmeter i vad som kommer att bli världens största hub för utveckling av kollaborativa robotar, så kallade cobots.
Kollaborativa robotar, även kallade samarbetsrobotar eller cobotar, är en typ av användarvänliga robotar som arbetar sida vid sida med människor i industrimiljö.
Cobotar förbättrar både arbetsmiljö och produktivitet och är det snabbast växande segmentet inom industriell automatisering.
Med ekonomiskt stöd från det amerikanska moderbolaget Teradyne har de båda danska cobotföretagen Mobile Industrial Robots och Universal Robots förvärvat en 50 000 kvadratmeter stor tomt i Odense, Danmarks tredje största stad.
36 miljoner dollar investeras i den nya gemensamma anläggningen. Det nya cobotnavet stärker de danska robotföretagens position och gör Odense till världens ”cobothuvudstad”.
Det är inte första gången Teradyne stöttar utvecklingen av den danska robotindustrin. Hittills har det amerikanska företaget lagt mer än en halv miljard dollar på de båda unga danska cobottillverkarna.
– Mobile Industrial Robots och Universal Robots är världsledande inom den cobotrevolution vi ser idag, som gör automatiseringslösningar tillgängliga för företag i alla storlekar. Teradyne fortsätter att investera i utvecklingen av nya produkter, lösningar och försäljningskanaler och den nya anläggningen i Odense är en viktig del av vår tillväxtstrategi, säger Mark Jagiela, vd och koncernchef för Teradyne, enligt ett pressmeddelande.
Den nya anläggningen kommer att byggas nära Universal Robots nuvarande huvudkontor, som också blir en del av det nya cobotnavet.
Universal Robots och Mobile Industrial Robots kommer att fortsätta som två separata företag. Målet är att skapa en attraktiv miljö som kan hjälpa till att locka ny arbetskraft, så att företagen kan fortsätta växa.
– Att bygga världens största cobothub här i Odense är ingen tillfällighet. Danmark är världsledande på cobotmarknaden och med en professionell och attraktiv arbetsplats kan vi locka talanger från hela världen, säger Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots.
Mobile Industrial Robots har anställt 100 nya medarbetare under förra året, och Universal Robots 280 de senaste två åren.
Idag har de två företagen 160 respektive 450 anställda med säte i Danmark.
Universal Robots sysselsätter nästan 700 personer över hela världen medan Mobile Industrial Robots har ungefär 220 anställda globalt.
Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots, ser en enorm potential i cobotmarknaden.
– Marknaden förväntas växa med nästan 12 miljarder dollar till år 2030, enligt ABI Research. Men redan nu har både Universal Robots och Mobile Industrial Robots vuxit ur de nuvarande kontoren i Odense. Vi är glada att kunna investera vidare i den unika robotmiljö som finns här, som vi byggt upp under de senaste tio åren, säger Jürgen von Hollen.
Den danska robotindustrin blomstrar. Den sysselsätter idag 8 500 personer, men kommer att växa till 25 000 personer de närmaste fem åren, enligt en prognos från analysfirman Damvad.
De danska robotföretagens totala intäkter ökade med 18 procent under 2018 och uppgick till 995 miljoner dollar, medan exporten ökade med 26 procent.
Det är anmärkningsvärt, med tanke på att Danmark för femton år sedan inte hade någon robotindustri att tala om överhuvudtaget.