Klimatsmarta val av förpackningar och lastbärare är avgörande
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVAs senaste branschrapport konstaterar att effektivare transporter och mer klimatsmarta val av förpackningar och lastbärare är avgörande i en framtid med begränsade resurser.
Under 2019 distribuerades rekordstora mängder mat i livsmedelsbranschens gemensamma retursystem för lastbärare och sekundärförpackningar.
–Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck. Genom att allt fler företag förstår nyttan med klimatsmarta lastbärare minskade utsläppen av koldioxid med hela 32 000 ton under förra året, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem som driver branschens kretslopp för returlådor och returpallar.
Frågan om hur vi smartast nyttjar våra resurser är högaktuell och drivs bland annat i projekt – Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Projektets syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en framtid med begränsade resurser.
Inom ramen för projektet har en branschrapport tagits fram – Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige - vad behövs?
I rapporten konstateras att transporter måste bli effektivare och att val av förpackningar och lastbärare som skapar högre fyllnadsgrad är en del av många lösningar som måste främjas.
Svenska Retursystem är ett exempel på hur en hel bransch gått samman och jobbar resurssmart. Få svenskar känner till hur effektivt landets livsmedel transporteras från jord till bord.
Under 2019 skickades 150 miljoner returlådor och 8 miljoner returpallar ut i det smarta kretsloppet. Bakgrunden till att retursystemet startades var övertygelsen om att livsmedelsbranschen skulle gynnas av ett gemensamt system för standardiserade lastbärare och sekundärförpackningar som kunde återanvändas om och om igen.
– Livsmedelsbranschen var pionjärer och Svenska Retursystem har över 20 års erfarenhet när det handlar om delningsekonomi. Vi tror att liknande initiativ i andra branscher kan stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Anna Elgh.
Svenska Retursystems klimatsmarta pallar och lådor har en livslängd på 15 år. Lådorna används i snitt 150 gånger, pallarna 100 gånger.
En användning innebär att pallen eller lådan snurrar runt ett varv mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt.
Trasiga pallar och lådor lagas. Uttjänta lådor skickas tillbaka till tillverkaren som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya lådor. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.