Kommuner får inte bekosta förpackningsinsamling
Det är Avfall Sverige som låtit utreda frågan och bakgrunden är att från och med 2021 får kommuner endast samla in förpackningar och tidningar på uppdrag av producenterna. Det nya systemet baseras på insamling i regi av någon aktör som fått tillstånd att driva ett insamlingssystem och om en kommun åtar sig ett sådant uppdrag så krävs full kostnadstäckning. Insamlingen får alltså inte på något sätt finansieras via avfallstaxan.
Recycling har varit i kontakt med Avfall Sveriges vd Tony Clark angående rapporten.
- Vi sitter ju med i samråden med producenterna kring det nya systemet och såg behovet av att få klarlagt vad som gäller kring detta. För vår räkning har Kommunakuten gjort en utredning av det juridiska läget och den visar klart och tydligt att det är full kostnadstäckning från producenterna som gäller. Kommunerna får inte bekosta sådan insamling helt enkelt, konstaterar Clark.
Utredningen har kommit fram till att om en kommun skulle samla in producentmaterial på uppdrag, men inte har full kostnadstäckning så skulle detta kunna vara ett otillåtet utnyttjande av kommunala avgifter genom ett otillåtet stöd till den som driver insamlingssystemet.
Avfall Sverige tittar nu på konsekvenserna av utredningen för de kommuner som redan investerat i fastighetsnära insamling.
FNI har stor betydelse
På sin hemsida skriver Avfall Sverige att man också räknat på insamlingspotentialen för en fullt utbyggd fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. Beräkningarna är baserade på plockanalysresultat och visar att redan idag står FNI för en stor del av insamlingen. 30 till 50 % av förpackningsavfallet och ca 30 % av returpapperet från hushållen samlades in på det sättet under 2018. Hushåll som inte har FNI slänger mellan 70 och 90 % av sina pappers-, metall- och plastförpackningar restavfallet.
Genom FNI till alla hushåll skulle mängden förpackningar i restavfall kunna minska med 20 till 30 procent, enligt Avfall Sveriges beräkningar. Störst potential för en ökad insamling bedöms pappers- respektive plastförpackningar, där handlar det om en möjlig ökning på 50 till 90 procent.