En pappersbaserad framtid – allt annat än pulp fiction
På senaste Pack@lunch i RISE lokaler i Göteborg stod ITO Pall-Pack som värd och ett 50-tal deltagare på plats fick lyssna på innovationsdriven förpackningsutveckling och hur automation och cobotar kan effektivisera verksamheten på golvet. Per-Stefan Gersbro, moderator, har gjort detta referat av Pack@lunch – matnyttig information och inspiration för kunskapstörstande branschfolk.
Alla, precis alla, har innovation som en del av sin strategi. Men att göra något ingen gjort förut är aldrig lätt. Särskilt svårt är det för stora företag, som i sin ambition att aldrig göra fel hämmar verklig kreativitet.
Sebastian Tarkowski, Innovation Catalyst på GROW, vet vad han talar om. Han har upplevt båda världarna, det stora tunga bolaget med väl kontrollerade innovationsprocesser och det lilla lättrörliga företaget, som snabbt kan ändra kurs.
För att åstadkomma konkret innovation räcker det inte med workshops, post-it lappar och frågor om VAD vi kan hitta på.
Det handlar om att ha rätt grund, innan vi börjar precisera HUR vi ska göra. Den gemensamma nämnaren för all innovation, menar Sebastian, är att den ska vara självklar, meningsfull och hållbar. Ett bra grundråd är att inte kasta sig över frågan VAD vi ska göra, utan att fråga sig VARFÖR.
Som stort bolag kan tyngdlagen trotsas genom att skapa innovationsnätverk, där samarbete är nyckelordet. ”Vi utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid”, säger Louise Wohrne, som är Sustainability Manager på BillerudKorsnäs och presenter hur man jobbar med samarbeten, som inkluderar såväl kunder, varumärkesägare och leverantörer som startups, institut och universitet. Denna mission har resulterat i en produktportfölj med bland annat termoformade förpackningar i papper och cementsäckar i papp, som löses upp och eliminerar allt förpackningsavfall.
Från egna bolaget BK Venture kan en pappersbaserad ölflaska snart få ett genombrott liksom kommersiella batterier i papp, med potential att realisera ett Internet of Packaging. För BillerudKorsnäs är en pappersbaserad framtid varken science fiction eller pulp fiction. Det är en hållbarhetsvision, som BillerudKorsnäs avser bidra till att realisera.
Det händer mycket inom automationsområdet. Ökad konkurrens kräver lösningar, som bidrar till ökad effektivitet, bättre ergonomi och minskade kostnader. Tommy Johansson och Axel Hagen, säljchef respektive teknisk chef hos dagens värdföretag , ITO PallPack, som designar och levererar kompletta förpackningslinjer, visade på installationer hos bland andra Coop, Orkla, Jacobs Douwe Egberts och Foodmark. En ny generation helautomatiska sträckfilmsmaskiner och nya plastmaterial gör det möjligt att halvera tjocklek och nästan dubblera sträckning, vilket radikalt reducerar plastfilmsmängd och miljöbelastning.
Lars Cardemar, KUKA Nordic förklarade bakgrunden till begreppet Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen, som i princip utgör en delmängd av Internet of Things. Vi är bara i början av en utveckling, som i stället för outsourcing till lågkostnadsländer drivs av uppkoppling, molntjänster och artificiell intelligens. Robotar kompletteras idag av kollaborativa robotar, så kallade cobots, som är utformade för att arbeta med människor, utan säkerhetsstängsel.
De är enkla att lära upp och anpassas efter en rad olika uppgifter. ITO PallPack integrerar robotarna i de automationslösningar man installerar hos sina kunder. Under lunchen och efter seminariet demonstrerade Lars och kollegan Christoffer Lindblad funktionaliteten hos en "livs levande" cobot.