23948sdkhjf

Absolut Vodka i cirkulär ekonomi

Absolut Vodka, Sveriges överlägset största livsmedelsprodukt på export, har de senaste åren kraftigt ökat andelen återvunnet glas i sina förpackningar. Detta har man kunnat göra tack vare en insamling och återvinningsprocess som fört Sverige till världstoppen.

Inget annat land i världen kommer upp i den återvinningsnivån på glasförpackningar som Sverige gör. Nu återvinns hela 93 % av allt förpackningsglas som sätts på marknaden. Glaset krossas och används till nya produkter, framförallt nya glasförpackningar. Sveriges största användare av glasförpackningar är utan konkurrens The Absolut Company. 2018 utsågs man till Årets Livsmedelsexportör. Varje dag produceras ca 600 000 flaskor, varav 99% exporteras till över 150 länder.

Innehållet tillverkas av lokala råvaror i skånska Åhus och förpackningarna görs i Limmared, Västra Götaland hos Ardagh glas. Att tillverkningen är förlagd i Sverige är ett strategiskt beslut som bland annat handlar om en säker råvaruförsörjning av svensk glaskross, återvunna glasförpackningar, där Sverige nu är världsledande.

– Att använda glaskross har många fördelar, dels krävs det 20% mindre energiåtgång vid produktionen än när man utgår från jungfruliga råvaror. En ytterligare vinst är att CO2 utsläppen blir lägre men den kanske främsta vinsten är just minskandet av jungfruliga råvaror. Fördelen med glaset är att det kan återvinnas hur många gånger som helst utan materialförsämring. säger Rolf Cassergren Public affairs The Absolut Company.

Absolut Vodka har gått från 20 till hela 40 procent glaskross under de senaste åren. I Sverige är vi bäst i världen på att källsortera, samla in och i en industriell process återvinna glas. Ansvarig för att glaset kommer tillbaka som råvara är Svensk Glasåtervinning där ca 200 000 ton glas hanteras varje år. Vid den ultramoderna anläggningen i Hammar i Närke utvecklar man ständigt processer och tekniker.

– Tack vare de system vi har i dag har vi lyckats skapa ett fantastiskt cirkulärt system där avfall blir en attraktiv råvara. Och där Sverige blivit världsbäst på återvinning, med en återvinningsgrad på 93% vilket är något vi bör vara stolta över. Den svenska glasåtervinningen är nog ett av de bästa exemplen på cirkulär ekonomi, säger Hans Standár VD på svensk Glasåtervinning.

Nästan två tredjedelar av allt inlämnat glas går till skandinaviska glasbruk för tillverkning av flaskor och burkar. Övriga förädlade produkter är glasull och skumglas.

– Vi har ett antal planerade investeringar som innebär att vi förfinar processen ytterligare och kan ta tillvara ännu mer av det återvunna glaset. Vårt mål är en återvinningsgrad på 100% inom några år, säger Hans Standár.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063