23948sdkhjf

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

– Vi har stått i startblocken så många år utan att kunna börja springa, säger Kent Carlsson, vd för FTI.

Men även utan att springa har den svenska modellen för förpackningsåtervinning varit framångsrik sedan producentansvaret infördes i mitten av 90-talet.

Några av de nationella mål för återvinning som regeringen satt upp till 2020 har redan överträffats. Det gäller glasförpackningar och tidningar. För de övriga fraktionerna är det en bit kvar. Sämst återvinningsgrad är det för plasten där under hälften av de förpackningar som kommer ut på marknaden går till återvinning.

– Plasten är ett stort problem, men där tror vi mycket på den återvinningsanläggning för plastförpackningar vi bygger i Motala, säger Kent Carlsson. 

Förväntningarna från omvärlden ökar hela tiden. De globala hållbarhetsmålen och de mål EU satt upp sätter en ram, även om ribban är lägre än de svenska mål regeringen satt upp. FTI vill gå ännu längre.

– Vi föreslår att de nationella målen till 2020 görs om till en kontrollstation och att nya högre mål sätts upp för 2025, säger Kent Carlsson.

Det är ett av de förslag FTI fört fram till regeringen. Frågan om hur framtidens förpackningsåtervinning ska se ut riskerar nämligen att fastna i en politisk långbänk.

– Näringslivet har haft en dialog med miljöminister Karolina Skog i 14 månader. berättar FTI:s styrelseordförande Gunnar Svensson.

Men när FTI nu har tagit fram sitt förslag till hur förpackningsåtervinningen kan växla upp och ta nästa steg, har de ännu inte fått tid hos ministern för att presentera det.

Sedan producentansvaret infördes har frågan utretts flera gånger, men några definitiva politiska beslut om hur systemet ska se ut har inte fattats eller genomförts.

Det FTI främst efterlyser är tydlighet och långsiktighet från politiken. Förutom det nämnda förslaget till nya mål vill de bland annat:

  • Inrätta ett samverkansråd med Naturvårdsverket som förvaltare.
  • Utvärdera och utveckla samverkansformer med kommunerna.
  • Ett grundsystem med obemannade återvinningsstationer definieras och utvecklas.
  • Utifrån grundsystemets åtagande per kommun bestämma lokal infrastruktur. Kommunala system kan etableras och finansieras genom infrastrukturersättning.
  • Stimulera och välkomna kommunala och privata initiativ.

För att genomföra det krävs att politikerna sätter ner foten, och gör förpackningsåtervinningen till ett tillståndspliktigt insamlingssystem med Naturvårdsverket som tillsynsmyndighet.

– Samverkan med kommunerna måste ledas av en myndighet, säger Kent Carlsson.

Får man till det är FTI berett att bygga ut återvinningssystemet med 30 procent.

– Det är vad som krävs för att nå de nya mål vi vill sätta upp, säger Kent Carlsson.

Enligt FTI:s förslag ska en majoritet av befolkningen ha max fem minuters avstånd till en återvinningsstation.

Den förändrade marknaden, där bland annat e-handeln växer kraftigt, ställer också krav på en mer dynamisk modell och fler fastighetsnära återvinningsstationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082