Stora Enso i täten när industrin tar matchen
– Vi satsar stort på att föra ut vårt och övriga skogsindustrins budskap här i Almedalen i år. Som största företag i vår bransch är det naturligt att vi tar ledarrollen i samtalen med politiker och andra opinionsbildare, säger Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall.
Han deltog själv i ett 20-tal olika seminarier, paneldebatter och Runda Bords-samtal under veckan. I företagets Almedalsteam ingick också Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef, kommunikationsdirektör Ulrika Lilja och Affärsutvecklingschef Jessika Szyber på Building Solutions och.
Stora Enso är ett skogsindustriföretag med förädling av industriprodukter med skogen som råvara. Trähus var ett av många viktiga områden som debatterades under Almedalsveckan. Förpackningar och nya biomaterial med skogen som råvarubas andra.
– Vi är här för att berätta vilka förutsättningar vi behöver för att kunna göra storskaliga satsningar på nya produkter som kan bidra till den politiska visionen om en biobaserad och cirkulär ekonomi. Vilka styrmedel som behövs för att vi som företag ska kunna gå i bräschen för en framtid där vi i Sverige blir ledande med att ersätta produkter och material som idag tillverkas av fossil olja med nya hållbara produkter från skogen.
Svensk skogsnäring är redan idag en betydande samhällsaktör sett till arbetstillfällen och export av produkter. Men industrin befinner sig i en omvälvande fas där man söker efter ersättningsprodukter till den vikande efterfrågan på tryckpapper. I detta utvecklingsarbete har redan många nya lovande forskningsresultat presenterats som ger hopp inför framtiden.
I framtiden kan skogen bli en bas för tillverkning av textilier, drivmedel till bilar och andra fordon, avancerade konstruktionsmaterial, bioplaster och mycket annat. Näringsminister Mikael Damberg invigde för två år sedan Stora Ensos nya forskningscenter i Sickla. Där utvecklas just nu framtidens industriprodukter från skogen. En del resultat från utvecklingsarbetet har redan fått sin omsättning i industriproduktionen, bl a så kallad mikrofibrillär cellulosa (MFC), också benämnd nanocellulosa.
– MFC används för att minska råvaruförbrukningen vid tillverkning av kartong. Vi kan minska åtgången med så mycket som 10 procent. Resurseffektivare produktion ger minskad miljöbelastning. Förhoppningar finns också att MFC även kommer att kunna ge kartong och andra fiberbaserade material nya och bättre egenskaper, som t ex barriäregenskaper som ersätter plaster och aluminium i förpackningar, säger Per Lyrvall.
Han tycker att politikerna på ett helt annat sätt än tidigare har börjat lyssna på industrin. Nuvarande regering har tillsatt fem strategiska samverkansprogram inom områden där samhället står inför stora och omvälvande utmaningar. Det är Transporter och resor, Smarta städer, Life science, Uppkopplad industri och Cirkulär och biobaserad ekonomi.
– Vi sitter som ett av landets största exportföretag med i några av dessa grupper. Här i Almedalen får många av oss tillfälle att mötas i nya konstellationer och även träffa politiker från andra partier som är viktiga att ha en dialog med, säger Per Lyrvall, innan han skyndade iväg till nästa event den dagen som var Stora Hållbarhetskvällen.