”Piratkopiering växer explosionsartat"
– Den mörka delen av världshandeln kan liknas vid den delen av isberget som finns under ytan. Den delen vi inte kan se. Där ryms organiserad brottslighet, med droghandel, illegal vapenhandel, handel med stöldgods, kriminella tjänster – samt den explosionsartat ökande handeln med piratkopierade varor.
520 000. Så många förfalskade flygplansdelar installeras varje år i den globala flygplansflottan. Förfalskade – alltså inte äkta, utan kontroll av material, mått, hållfasthet eller ålder. Det var ett av många hårresande fakta som presenterades av Gela Öman talade när GS1:s användargrupp om spårbarhet träffades. Hon förklarade också att piratkopierade varor förekommer på i stort sett alla områden, allt från livsmedel till bilar.
– Idag omsätter handel med piratkopierade varor mer än narkotikahandeln. Och det förekommer i Sverige, även fast vi gärna vill tro att vi är förskonade här. Vi är nog lite naiva.
– Men störst är problemet inom läkemedel. I den meningen att det är mycket vanligare där än vi kanske vill tro och att det kan få sådana fruktansvärda konsekvenser om människor får medicin som ger fel eller ingen effekt, säger hon och fortsätter:
– Ganska nyligen hade vi ett exempel där cancerpatienter själva beställde medicin på nätet och ett 40-tal människor dog därför att den medicin de beställt var värdelös.
Det kan verka överdrivet dramatiskt att ta till sådana exempel som ovan, men Gela Öman menar att problemet är stort – och växande. Enligt uppgifter från International Chamber of Commerce, ICC, är den totala årliga omsättningen för piratkopierade varor svindlande 1,7 biljoner dollar.
Det är lätt att tro att piratkopieindustrin mest handlar om att västerlänningar köper kopior av Louis Vuitton-väskor till en bråkdel av marknadspriset på Thailandssemestern, men problemet är långt mer omfattande. Det fanns förvisso en tid då det mest handlade om illa sydda märkeskläder, klockor och skor, men så ser det inte alls ut idag.
I stället är det bildelar, tandkräm, batterier, tvättmedel, kretskort, hjul, goretex och kullager och så vidare.
– Det finns egentligen inget område där piratkopiering inte förekommer, säger Gela Öman (bilden).
Hon lyfter fram ett eget exempel med ett cerat som hon använt länge och köper i vanliga svenska butiker.
– Jag stod i kassakön och såg att det låg där intill, så jag köpte två stycken. Några timmar efter att jag använt ceratet började mina läppar svida. Det sved allt starkare och blev rejält jobbigt. Därefter började huden på läpparna att flagna. Det var hemskt! Och det tog nästan ett år att bli av med besvären.
Det framkom senare att ceratet var en förfalskning som butikskedjan olyckligtvis tagit in.
Källa: GS1 Sweden