Homogent MAP-tråg för livsmedel
Danska Færch Plast har utvecklat ett nytt plasttråg för färska livsmedel som kött och fågel. MAPET har egenskaper som traditionella flerskiktsmaterial, men består endast av en homogen plast, APET (amorf polyetentereftalat).
Materialet termoformas på samma sätt som andra varmformade tråg i konventionella maskiner, och kan förseglas med traditionella toppfilmer av PE. Detta tack vare en ny teknik som belägger trågets kanter mot toppfilmen med ett tunt lager egenutvecklat lim. Detta möjliggör att livsmedelstråg av MAPET kan gå tillbaka till materialåtervinning tillsammans med andra PET-förpackningar.Ett stort problem med dagens livsmedelsråg som kräver barriärskydd och ska vara täta för att kunna hålla t ex modifierad atmosfär i förpackningen är att de består av mer än en plast. Ofta lamineras en tunn PE-film på en homogen plastfilm eller används ett flerskiktsmaterial för att skapa vidhäftning med toppfilmen vid värmeförsegling. Med Færch Plast teknik används istället ett lim som är godkänt för livsmedelskontakt i temperaturer på upp till 40 grader C. MAPET kan användas tillsammans med en rad olika förseglingsfilmer, bl a alla de PE-filmer som traditionellt används för kött-tråg. Fördelen med homogen APET är förutom återvinningsegenskaperna en högre transparens för att kunderna ännu bättre ska ska se innehållet i förpackningen.– MAPET-förpackningarna är gjord av återvunnen plast, vilket är ytterligare plus för miljön och den mängd lim som påförs för förseglingen är så liten att den inte stör återvinningsprocessen. Limmet rullas på trågets kanter i en robotstation efter varmformning och momentet går i samma takt som övriga moment på förpackningslinjen, säger Jesper Emil Jensen, Senior Manager för Marketing, Products & Teknisk Salg hos Færch Plast.