23948sdkhjf

Forskningsprojketet som blev pannkaka

Lyssna på historien om United Pancakes på årets Livsmedelsförpackningar den 31 maj i Lund. Företagets VD Mats-Ola Kindstedt berättar hur idén om pannkakssmet i ståpåse föddes och hur förpackningen bidrar till såväl produktinnehållet som försäljningsframgångarna.
Mats-Ola Kindstedt har arbetat inom livsmedelsindustrin och detaljhandeln under många år och varit VD för bl a Oatly AB under uppbyggnads- och lanseringsfasen. Historien om United Pancakes börjar på Lunds Universitet på 1970-talet. En ung forskare vid namn Rickard Öste när en dröm om att kunna producera mjölk av havre. Eller rättare sagt - att kunna producera en dryck med mjölkens alla goda egenskaper som även laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker ska kunna dricka.Efter år av tester, studier och experiment blir Rickards dröm verklighet. Man lyckas tillverka en havremjölk som senare lanseras under varumärket Oatly och blir en framgång över hela Europa. I kölvattnet till drycken kommer en lång rad andra roliga produkter, bland annat en pannkakssmet. Men en färdigblandad smet tillverkar man inte hur som helst. Att fabrikstillverka smet kräver extrem finurlighet, annars är risken att allting blir just pannkaka. Vid för hög temperatur stelnar nämligen smeten, vilket helst inte ska ske förrän du häller den i stekpannan.Många år senare börjar man inse potentialen i att tillverka olika slags smeter. Allt från pannkaks- och våffelsmet till american pancakes och crêpes. Tiden är mogen för ett nytt varumärke och ett nytt sätt att förenkla livet i köket. 2009 bildas således United Pancakes med varumärket Pancake & friends. Det som en gång i tiden var en liten obetydlig produkt blir till ett helt företag med huvudkontor i Lund och tillverkning på Söderåsens sluttning i Kågeröd. Men pannkakssmeten är bara början.För att matcha den spännande produkten väljer man en helt ny typ av förpackning. Istället för skrymmande pappförpackningar faller valet på en påse av plast. På så vis är det lättare att skaka och knåda smeten innan den steks (vilket behövs för ett perfekt resultat). Förpackningen har även andra fördelar, som att vara återförslutningsbar och ta minimal plats i sopsorteringen.Men hur var det nu med havren, då? Jo, Pancake & friends pannkakssmet är fortfarande gjord med havre som bas. Det betyder att många mjölk- och laktosintoleranta faktiskt kan äta den. Hösten 2010 nådde de första nya förpackningarna med pannkakssmet de svenska butikshyllorna och sedan dess har utvecklingen gått snabbt.Lyssna på fortsättningen av den spännande historien om United Pancakes. VD Mats-Ola Kindstedt berättar om bolagets framgångar och expansionsplaner på Livsmedelsförpackningar 2012. Anmäl dig redan idag på www.livsmedelsforpackningar.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079