23948sdkhjf

Effektiv indikator kan minska matspill

Norska Keep-it Technologies har, i samarbete med forskare vid ett universitet, utvecklat en väl fungerande indikator som mäter såväl tid som temperatur på livsmedelsförpackningar. Den första användaren av etiketten med indikatorn är en producent som packar köttfärs.
Det är forskare vid Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås i Norge som har hjälpt Keep-it Technologies med utvecklandet av den nu patenterade indikatorn. Stöd har även givits av Norges Forskningsråd och Innovasjon Norge.Indikatorn har en termometerliknande, blåfärgad skala som visar rör sig från vänster till höger, långsamt vid låga temperaturer och snabbt vid högre. Indikeringen sker hela tiden, från packningen tills förpackningen öppnas i hemmet. När hela skalan är blåfylld har bäst före-datumet nåtts.Keep-it indikerar de temperaturer som förpackningen utsatts för, och hållbarhetstiden visar mer exakt än datummärkning när sista lämpliga förbrukningsdag har uppnåtts.– 25 procent av all mat som produceras kastas. Därför är det en ekonomisk och etisk utmaning att hitta lösningar på detta problem som angår oss alla, säger Brit Salbu, grundare av Keep-it Technologies.Först ut med att använda indikatorn är norska Nordfjord Kjøtt, som använder den till förpackningar med köttfärs, en av de mest temperaturkänsliga matvarorna.Källa: packnews.no
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11