23948sdkhjf

Får pris för forskning om matspill

Helene Williams vid Karlstads Universitet får årets Kompetensutvecklingspris på 500 000 kronor från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Det handlar om hur förpackningsutvecklingen kan bidra till minskat matspill.
Årets Kompetensutvecklingspris tilldelas Helén Williams vid Karlstads Universitet. Priset kommer att delas ut av Prins Carl Philip den 17 april på Skogsnäringsveckan i Stockholm.Helén Williams avhandling “Food Packaging for Sustainable Development” handlar om hur förpackningar kan bidra till en hållbar utveckling. Hon har fokuserat på miljöaspekterna och inkluderat konsumenternas beteenden i analysen.Det är av stor vikt att kunna bedöma vad en förpackning gör för att skydda innehållet och för att underlätta användande i hushållen, exempelvis för att förhindra att livsmedel slängs i onödan. För miljön är det oftast mycket viktigare att mindre mängd mat förstörs eller slängs än att förpackningarna i sig blir mer materialsnåla.Denna fråga engagerar Helén Williams, som menar att det miljömässigt och rättvisemässigt är viktigt, att mer av den producerade maten äts upp - en fråga som blir allt viktigare med en ökande befolkning i världen.Priset ska användas för forskning under sex månader vid RMIT University i Melbourne, Australien. Där finns en ledande forskargrupp, som i nära samarbete med industrin utvecklat designverktyg (PiQet) för en ökad helhetssyn vid förpackningsutveckling. I det gemensamma arbetet med designverktyget kommer Helén Williams främst att bidra med kunskap om konsumentbeteende och hur nya förpackningar kan bidra till minskat matspill
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078