Årets Kompetensutvecklingspris tilldelas Helén Williams vid Karlstads Universitet. Priset kommer att delas ut av Prins Carl Philip den 17 april på Skogsnäringsveckan i Stockholm.Helén Williams avhandling “Food Packaging for Sustainable Development” handlar om hur förpackningar kan bidra till en hållbar utveckling. Hon har fokuserat på miljöaspekterna och inkluderat konsumenternas beteenden i analysen.Det är av stor vikt att kunna bedöma vad en förpackning gör för att skydda innehållet och för att underlätta användande i hushållen, exempelvis för att förhindra att livsmedel slängs i onödan. För miljön är det oftast mycket viktigare att mindre mängd mat förstörs eller slängs än att förpackningarna i sig blir mer materialsnåla.Denna fråga engagerar Helén Williams, som menar att det miljömässigt och rättvisemässigt är viktigt, att mer av den producerade maten äts upp - en fråga som blir allt viktigare med en ökande befolkning i världen.Priset ska användas för forskning under sex månader vid RMIT University i Melbourne, Australien. Där finns en ledande forskargrupp, som i nära samarbete med industrin utvecklat designverktyg (PiQet) för en ökad helhetssyn vid förpackningsutveckling. I det gemensamma arbetet med designverktyget kommer Helén Williams främst att bidra med kunskap om konsumentbeteende och hur nya förpackningar kan bidra till minskat matspill