23948sdkhjf

Matspill en stor miljöbov

Nu riktas blickarna mot resursslöseri i livsmedelskedjan på grund av matspill. KfS, Konsumentföreningen Stockholm, uppmanar regeringen att anta ett nationellt mål. KfS föreslår en 20-procentig minskning på fem år. Förslaget har överlämnats till jordbruksminister Eskil Erlandsson. 
En tidigare undersökning som KfS har gjort visar att 57

procent av den mat som slängs i hushållen hade gått att äta upp, om den hade

hanterats och förvarats på rätt sätt. Men livsmedelskedjan är lång och konsumenten

är bara en länk av många. Samtliga aktörer i kedjan måste se över sitt matsvinn

och göra något åt det, menar Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på

KfS.– För att minska matavfallet behöver vi många olika slags

ansträngningar. Vi måste veta vilken mat som slängs, varför den slängs och vad

man kan göra åt det. Det handlar om allt från val av förpackningar till lägre

temperatur i butikernas kyldiskar och strategier för att få oss konsumenter att

ändra beteende. En förutsättning för att få till stånd det som krävs är att vi

alla har ett gemensamt mål att arbeta efter, säger Louise Ungerth.Maten som slängs har på sin väg från jord till slaskhink

påverkat miljön i onödan. Produktionen av den onödigt slängda maten orsakar

utsläpp av cirka 1 900 000 ton koldioxid per år, enligt en uppskattning som KfS

lät göra 2008. Det motsvarar de årliga utsläppen från cirka 700 000 svenska

medelstora bilar, enligt KfS beräkningar. – Men frågan om

matsvinn är inte bara en fråga om miljö eller hushållsekonomi. Kopplingen till

den globala livsmedelsförsörjningen i världen är uppenbar. Att slänga stora

mängder mat i onödan samtidigt som jordens befolkning växer är inte en hållbar

utveckling, säger Louise Ungerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079