Matspill en stor miljöbov
Nu riktas blickarna mot resursslöseri i livsmedelskedjan på grund av matspill. KfS, Konsumentföreningen Stockholm, uppmanar regeringen att anta ett nationellt mål. KfS föreslår en 20-procentig minskning på fem år. Förslaget har överlämnats till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
procent av den mat som slängs i hushållen hade gått att äta upp, om den hade
hanterats och förvarats på rätt sätt. Men livsmedelskedjan är lång och konsumenten
är bara en länk av många. Samtliga aktörer i kedjan måste se över sitt matsvinn
och göra något åt det, menar Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på
KfS.– För att minska matavfallet behöver vi många olika slags
ansträngningar. Vi måste veta vilken mat som slängs, varför den slängs och vad
man kan göra åt det. Det handlar om allt från val av förpackningar till lägre
temperatur i butikernas kyldiskar och strategier för att få oss konsumenter att
ändra beteende. En förutsättning för att få till stånd det som krävs är att vi
alla har ett gemensamt mål att arbeta efter, säger Louise Ungerth.Maten som slängs har på sin väg från jord till slaskhink
påverkat miljön i onödan. Produktionen av den onödigt slängda maten orsakar
utsläpp av cirka 1 900 000 ton koldioxid per år, enligt en uppskattning som KfS
lät göra 2008. Det motsvarar de årliga utsläppen från cirka 700 000 svenska
medelstora bilar, enligt KfS beräkningar. – Men frågan om
matsvinn är inte bara en fråga om miljö eller hushållsekonomi. Kopplingen till
den globala livsmedelsförsörjningen i världen är uppenbar. Att slänga stora
mängder mat i onödan samtidigt som jordens befolkning växer är inte en hållbar
utveckling, säger Louise Ungerth.