23948sdkhjf

Aluminiumskikt bibehåller juicen bäst

Forskning som genomförts vid universiteten i Murcia och Alicante i Spanien visar att ett inre skikt av aluminium i kartongförpackningar, istället för ett polymerskikt, förlänger hållbarhetstiden och förbättrar kvaliteten på juice från citrusfrukter. Högre halt av c-vitamin, bibehållen färg och smak är resultatet, enligt de omfattande testerna.
Det är i den senaste utgåvan av facktidskriften Journal of Food Quality
som resultatet av den här forskningen presenteras. I denna har en
jämförande studie gjorts med färsk mandarinjuice, som tappats på fyra
olika slags förpackningar. En med PE och ett inre plastskikt av EVAL
(ethylene vinyl alcohol copolymer), två andra med olika
sammansättningar av PE och aluminium och den fjärde som var en
transparent PET-flaska.

En förpackning med ett relativt tjockt inre lager av aluminiumfolie
bibehåller juicens kvalitet en längre tid, över 90 dagar, jämfört med
en hållbarhetstid på ungefär 54 dagar för kartong med ett inre skikt av
EVAL, konstaterar forskarna.

Till detta kom smaktester utförda med en grupp bestående av 20 personer
under en 90-dagarsperiod. Resultatet visade att förpackningarna med
aluminiumskikt klarade sig bä’ttre även i detta avseende.

Sämst resultat uppvisade PET-flaskan med sina sämre barriäregenskaper;
redan efter 18 dagar inträdde färgförändringar och smaken började
försämras efter 36 dagar. Samtliga förpackningar förvarades i kylskåp
under studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063