Ny metod kan ge livsmedel ökad hållbarhet
De två företagen Roleco Sverige och Anti Mucor AB har tillsammans utvecklat en metod som kan ersätta traditionell konserveringsteknik. Genom att en så kallad etanolgivare tillförs kan hållbarheten för livsmedel förlängas.
miljövänligt och allergisäkert konserveringsalternativ, säger Roger
Södervall, säkerhetskoordinator vid Roleco Sverige.
Etanolgivare, EVP (Ethanol Vapor Generators), tillsätt i
livsmedelsförpackningen som en dimgivare, som kan ha olika utförande
beroende på hur förpackningen är utformad. I en burk med skruvlock kan
den appliceras i lockets undre del, i en påsformad förpackning kan en
ficka i förpackningen reserveras för dimgivaren.
− Vi har även utformat en kudde som enkelt kan läggas i förpackningen
innan den tillsluts. En av de stora fördelarna med dimgivare är att en
öppnad förpackning enkelt kan återförslutas utan att det försämrar
lagringsegenskaperna, säger Roger Södervall.
Utvecklandet av mikrobiologiska organismer bromsas, vilket förlänger tiden för lagerhållning, hävdar Roleco vidare.
Roleco Sverige är ett företag, med bas i Ljungbyholm utanför Kalmar,
med verksamhet inom bland annat livsmedelssäkerhet, konsultverksamhet
och utbildning. Anti Mucor AB är ett konsultföretag i småländska
Virserum, med inriktning på livsmedelsbranschen.