23948sdkhjf

Projekt kring syreabsorbenter

Syreabsorbenter i livsmedelsförpackningar kan avsevärt öka innehållets hållbarhet jämfört med konventionella förpackningar med tillsatt livsmedelsgas. Detta är något som forskningsinstitutet SIK har tagit fasta på, och därför har man tagit initiativet till ett utvecklingsprojekt kring denna teknik.
Målet med projektet, som ska pågå under ett och ett halvt år, är att

påvisa vinster när det gäller kvaliteten på produkter och vad gäller

miljö- och klimatpåverkan. Det är för i första hand producenter av

syrekänsliga livsmedel, och förpackningsindustrin i stort, som

lösningar med syreabsorbenter är av intresse.

I flertalet av dagens konventionella förpackningar för livsmedel

används metoden med någon tillsatt livsmedelsgas som ersätter och

minimerar syrehalten inuti en hermetiskt tillsluten förpackning.

Problemet är bara att det är omöjligt att eliminera allt syre med denna

metod; någon eller några procent blir kvar inuti förpackningen.

Med hjälp av en syreabsorbent kan halten reduceras till praktiskt taget

noll, och hållbarhetstiden förlängas. Detta ger en bättre produkt, en

enklare hantering och ett minskat svinn, och såväl producenter som

distributörer, återförsäljare och konsumenter väntas dra fördelar av

tekniken.

SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, kommer i projektet att

välja ut fyra syrekänsliga produkter. Detta sker i samarbete med

industrin, och produkterna ska i en jämförande studie packas på

emballage med tillsatt livsmedelsgas respektive på sådana som även har

en syreabsorbent.

Utvecklingsprojektet är ett av sammanlagt elva som SIK genomför inom ramen för Livsmedelsindustrins innovationsprogram 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063