23948sdkhjf

Projekt kring syreabsorbenter

Syreabsorbenter i livsmedelsförpackningar kan avsevärt öka innehållets hållbarhet jämfört med konventionella förpackningar med tillsatt livsmedelsgas. Detta är något som forskningsinstitutet SIK har tagit fasta på, och därför har man tagit initiativet till ett utvecklingsprojekt kring denna teknik.
Målet med projektet, som ska pågå under ett och ett halvt år, är att
påvisa vinster när det gäller kvaliteten på produkter och vad gäller
miljö- och klimatpåverkan. Det är för i första hand producenter av
syrekänsliga livsmedel, och förpackningsindustrin i stort, som
lösningar med syreabsorbenter är av intresse.

I flertalet av dagens konventionella förpackningar för livsmedel
används metoden med någon tillsatt livsmedelsgas som ersätter och
minimerar syrehalten inuti en hermetiskt tillsluten förpackning.
Problemet är bara att det är omöjligt att eliminera allt syre med denna
metod; någon eller några procent blir kvar inuti förpackningen.

Med hjälp av en syreabsorbent kan halten reduceras till praktiskt taget
noll, och hållbarhetstiden förlängas. Detta ger en bättre produkt, en
enklare hantering och ett minskat svinn, och såväl producenter som
distributörer, återförsäljare och konsumenter väntas dra fördelar av
tekniken.

SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, kommer i projektet att
välja ut fyra syrekänsliga produkter. Detta sker i samarbete med
industrin, och produkterna ska i en jämförande studie packas på
emballage med tillsatt livsmedelsgas respektive på sådana som även har
en syreabsorbent.

Utvecklingsprojektet är ett av sammanlagt elva som SIK genomför inom ramen för Livsmedelsindustrins innovationsprogram 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08