Vinnande bidrag i aluminium
Tävlingen The Swedish Aluminium Packaging Design Award 2007 har avgjorts. Prisutdelningen ägde rum på förpackningsmässan Pack & Emballage i Älvsjö förra veckan. Priset delades ut av, Lisbeth Svengren Holm, forskningschef på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. –Syftet med tävlingen att få fram framtida konsumentförpackningar, tillverkade helt eller delvis av aluminium. En sakkunnig jury bedömer efter nytänkande, nyskapande och design. Målgruppen är framförallt industridesigners och designskolor, säger Lisbeth Svengren Holm. Första pris gick till denna förpackning för pepparkaksdeg.
Bidrag: Gingerbread
Designer: Thomas Åkerfeldt och Juho Viironen
Motivering:Pepparkaksdegen lagrad i en lufttät, konsumentvänlig och
greppvänlig förpackning som samtidigt fungerar som form – en dröm för
den som har ont om tid! En attraktiv och grafiskt pregnant lösning som
sannolikt aldrig kommer att behöva återvinnas.
Andra pris
Bidrag: Green Grill
Designer: Petter Danielsson och Oscar Ternblom på AKKA Design AB
Motivering: Nu är det slut med använda grillar som skräpar ned i naturen! Green
Grill löser hanteringsproblemen efter grillningen genom att brännskador
undviks, men viktigare än så –den är av 100 % av aluminium och därmed
helt återvinningsbar. Green Grill är dessutom en dröm för varje
grafiker då det finns gott om plats för kommunikation.
Bidrag: RSEAL
Designer: Gert Hanner och teamet på Avalon Technology AB
Motivering: Rseal kan vara lösningen på ett klassiskt problem nämligen hur man kan
spara på det goda i aluminiumburken till ett senare tillfälle. Många
har brottats med detta – och PET flaskan vunnit terräng – men nu har
den återförslutningsbara burken kanske sett dagens ljus genom en
elegant teknisk lösning - med innovationshöjd - som gör det möjligt att
korka igen burken.
Ordförande i tävlingsjuryn har varit Tom Hedqvist, rektor för Beckmans
Designhögskola. Första pris är 25 000 kr och två andra pris om vardera 5000 kr delas ut.