23948sdkhjf

Ny lathund om plastpåsar reder ut frågetecken

Om plastpåsars vara eller icke vara har varit en segdragen debatt sedan skatt på plastpåsar infördes i maj 2020. Inför att skatten slopas den 1 november lanserar Håll Sverige Rent en kort konsumentguide som svarar på frågor om plast och plastpåsar.

Sedan skatten på plastpåsar infördes 2020 har användningen av plastpåsar minskat från 90 till 17 påsar per person och år. Det konstaterar Håll Sverige Rent och understryker att den bästa påsen är den som används flera gånger och tills den är utsliten. Då ska den återvinnas. Sämst är den som används bara en gång innan den slängs, i värsta fall i natur eller hav.

”Sett till nedskräpning är plastpåsen alltid den sämsta påsen eftersom plast som hamnar i miljön blir kvar en väldigt lång tid och skadar djur och natur”, skriver Håll Sverige Rent.

Att välja mindre slitstarka papperspåsar kan vara ett mer hållbart val förutsatt att skogen som papperspåsen tillverkats av sköts på ett hållbart sätt.

Till hushållssopor går det dock bra att använda avfallspåsar på rulle, helst de som är gjorda av återvunnet material. Det går åt mindre plast för att tillverka dessa eftersom de är tunnare än vanliga plastbärkassar.

Bionedbrytbara påsar, det vill säga plastpåsar gjorda av majsstärkelse eller sockerrör, är fortfarande plastpåsar som orsakar lika stor skada som vilken plastpåse som helst om de hamnar i naturen. Dessa påsar kräver oftast specifika förhållanden, som industriell kompostering, för att brytas ner. Den typen av industriell kompostering finns inte i Sverige.

Så kallad biobaserad plast kan dock vara bättre sett till resursanvändning eftersom dessa är gjorda av förnybar råvara.

Mer om plaster och plastpåsar finns att lära på Håll Sverige Rents hemsida.

Artikeln är en del av vårt tema om HÅLLBARHET.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.883