23948sdkhjf

Livscykelanalyser nyckel till rätt materialval – Hallå där Anders Sjögren

När förpackningsbranschen samlas i Malmö på Pack Point Nordic 21 november är en av talarna Anders Sjögren från Ad-Manus.

Vad kommer du att tala om på Pack Point Nordic?

Jag kommer att prata om vikten av att utföra livscykelanalyser vid utveckling av nya förpackningar. Utan livscykelanalyser är det ofta mycket svårt att avgöra vilket material och vilken design som ger lägst miljöpåverkan. Plast är ett vanligt förpackningsmaterial och ungefär 40% av den plast som används i Europa går till förpackningar. Tyvärr finns det en del problem förknippade med plast, till exempel läckage av plast ut i naturen, spridning av mikrosplaster, samt stora utsläpp av koldioxid vid tillverkning och förbränning. Byte från plast till andra material är dock sällan rätt lösning. Därför är det viktigt att det utförs kompletta livscykelanalyser vid utveckling av nya förpackningar för att erhålla en korrekt bild av lämpligt materialval och lämplig metod för avfallshantering.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Utmaningarna är stora inom förpackningsbranschen, men så även möjligheterna. Det finns inte en enskild lösning utan det krävs arbete inom ett flertal olika områden, vilket tydligt framgår av de ämnen som ska diskuteras på konferensen. Det kommer exempelvis att krävas informationskampanjer för att skapa beteendeförändringar i vårt samhälle, men även informationskampanjer för att skapa beteendeförändringar inom förpackningsbranschen. Framtidens förpackningar måste naturligtvis uppfylla alla krav gällande livsmedelskontakt, funktion och hållbarhet, men man kan möjligtvis behöva sänka kraven gällande de estetiska egenskaperna för att erhålla förpackningar med mindre miljöpåverkan.

Hur vill du bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Mitt expertområde är plast och jag vill gärna bidra med ökad kunskap om denna typ av material. Naturvårdsverket gör ett bra arbete inom detta område. Det behövs dock fler aktörer som vill bidra till att ge en korrekt bild av plastens för- och nackdelar.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag har tidigare deltagit som åhörare på Pack Point Nordic och tycket att det är ett bra forum för att diskutera framtida förpackningslösningar. Konferensen lockar experter inom en mängd olika områden och det är genom diskussion och dialog som vi kan hjälpas åt att utveckla mer miljövänliga förpackningar. Jag ser därför mycket fram emot att lära mig mer om dagens nedskräpningsproblematik och det svenska intresset för återanvändning av ”take away” produkter.

Tack Anders Sjögren!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094