23948sdkhjf

Ny producentguide vill designa bort nedskräpningen

Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar lanserar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningarna.

Att skräp är ett samhällsproblem kan säkert de flesta skriva under på. Under en skräpplockardag som nyligen anordnades av Håll Sverige Rent plockades 240 ton skräp upp från gator och torg runt om i landet på en enda dag. En nationell skräpmätning i stadskärnor och parker år 2023 visar också att nio av tio skräp är engångsprodukter, varav 66 procent består av plast.

Mot bakgrund av producentansvaret, som i detta fall handlar om att även producenter av engångsartiklar av plast är skyldiga att betala för kommunens städkostnader, lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvaren designguide mot nedskräpning.

– Genom att tänka till redan när en förpackning designas skulle många av dessa skräp kunna förhindras. Exempelvis lösa korkar som länge varit ett nedskräpningsproblem i natur och hav, men där risken för nedskräpning nu minimerats genom att korken sitter fast i sin förpackning, framhåller Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

– Vi hoppas att guiden, som är ett komplement till våra designguider för återvinning, kommer att utgöra ett bra stöd till våra producenter för att undvika förpackningar som bidrar till nedskräpning. Tillsammans ökar de möjligheterna för att hela förpackningen ska kunna materialåtervinnas, förutsatt att den källsorteras på rätt sätt, säger Henrik Nilsson, chef affärsutveckling och samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.

Även konsumenter har ett ansvar för källsortering av sina förpackningar och skyldighet att inte skräpa ner. Att till exempel kasta ett glasspapper på gatan kan leda till en skräpbot på 800 kronor.

Guiden finns tillgänglig på Näringslivets Producentansvars hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093