23948sdkhjf

Från kork till kork – Hallå där, Sara Bergendorff

21 november samlas förpackningsbranschen på nytt i Malmö för konferensen Pack Point Nordic. En av dagens talare är Sara Bergendorff från Returpack.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic?

Vi kommer att presentera hur vi ska återvinna korkar från PET-flaskor tillbaka till nytt korkmaterial, ett projekt vi driver tillsammans med Reelab. Returpack och Reelab har samarbetat med korkåtervinning ända sedan 2017. Hittills har korkar som återvunnits blivit till nya produkter som kabeltrummor, soptunnor och lastpallar. Under 2022 tecknade vi ett nytt avtal och startade i gång projektet kork-till-kork, med målet att korkmaterialet som återvinns i stället blir till nya korkar. Returpack och Reelab har tillsammans arbetat fram en plan för genomförande som sträcker sig till år 2027, på Pack Point kommer vi att berätta mer om hur den planen ser ut.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Med den nya lagen om att alla dryckeskorkar ska vara fästa vid flaskan hoppas vi på ännu fler korkar för återvinning. Redan innan den nya lagen pantades 9 av 10 flaskor med korken på, men sen lagen trädde ikraft nu i somras räknar vi med att alla flaskor har korken kvar när de pantas och att våra materialvolymer ökar något ytterligare. Korken består av polyolefiner (PE eller PP), plaster som är lätt att separera från PET-materialet och som går bra att återvinna. Utmaningen är blandningen av färger på korkarna och att få materialet godkänt att använda i kontakt med livsmedel. Från Returpacks håll behöver vi minska andelen föroreningar från andra material ytterligare och eventuellt begränsa användningen av svarta korkar.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi vill bidra till att öka mängden tillgängligt återvunnet material till svenska och europeiska förpackningstillverkare. Vår strävan är att samla in alla dryckesförpackningar med pant och återvinna materialet tillbaka till nya dryckesförpackningar. Idag materialåtervinns ofärgade PET-flaskor tillbaka till nytt flaskmaterial och burkar till nya burkar, men färgade PET-flaskor, korkar och etiketter återvinns till andra plastprodukter. Vi arbetar med lösningar och förbättringar som höjer kvaliteten även på dessa materialströmmar så att vi kan återföra materialet till ursprungsprodukt. Kork-till-kork projektet är en del i det arbetet.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag hoppas på en inspirerande dag med intressanta samtal. Min förhoppning är också att hitta nya samarbeten som ökar möjligheterna till återvinning och långsiktig hållbarhet.

Tack Sara Bergendorff!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096