Mikroalger kan användas för att tillverka plastförpackningar
Mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera nedbrytbar bioplast som sedan kan användas för tillverkning av förpackningar och flaskor, det visar en avhandling från Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Nordiska mikroalger är väldigt små, oansenliga organismer som lever i vatten och använder solenergi för att omvandla koldioxid till organiska molekyler genom fotosyntes.
– Våra resultat visar tydligt att mikroalger som odlas med avloppsvatten kan fungera som råvara för produktion av nedbrytbara bioplaster, säger Martin Plöhn, doktorand vid Umeå universitet, i nyheten.
Forskningen om nordiska mikroalger pågår fortfarande i Umeå där man har samlat in alger från sjöar och älvar. Tester har genomförts för att se om mikroalgerna kan användas som biomassa på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt.
Forskaren Martin Plöhn har testat att mata mikroalger med avloppsvatten från massa- och pappersindustrin med upptäckten att mikroalgerna växer både snabbare och bättre när energikrävande gödslade medier används.
– Möjligheten att ersätta dyra medier med en avfallsprodukt som ändå behöver renas gör det här tillvägagångssättet superintressant och förmodligen också hållbart. Vi håller just nu på att göra beräkningarna tillsammans med medarbetare från Sveriges lantbruksuniversitet, säger Martin Plöhn.
Han såg också att avloppsvattnet får mikroalgerna att lagra mycket socker. Bakterien kan sedan matas med sockerarter för att producera en helt nedbrytbar bioplast som kallas polyhydroxybutyrat, eller PHB. PHB som bildas kan extraheras från bakterierna och omvandlas till plastartiklar, så som påsar och flaskor.
– Fördelen med PHB är att istället för att brytas ned till mikro- och nanoplast som stannar kvar i miljön, bryts det ned helt och hållet som vilket annat material som helst på en komposthög i trädgården. En annan fördel med odlingen av mikroalger är att avloppsvattnet renas och koldioxid avlägsnas från miljön. Allt detta görs av mikroalger som är anpassade till ljus- och temperaturförhållandena i norr, så det behövs ingen extra uppvärmning eller belysning, säger Martin Plöhn.