23948sdkhjf

EU-rådet överens om förpackningsregler

I går nåddes en överenskommelse i EU-rådet kring de föreslagna nya reglerna för förpackningar och förpackningsavfall i unionen.

Närmare bestämt handlar det om rådets generella ståndpunkter inför kommande förhandlingar i EU-parlamentet, där lagstiftningens slutliga utformning kommer att bestämmas. De skrivningar som rådet enades om innebär vissa förändringar visavi de ursprungliga förslagen som presenterats och rådet skriver på sin hemsida att man balanserat mellan att upprätthålla ambitionen i förslagen att minska och förebygga uppkomst av förpackningsavfall och att tillåta medlemsländerna en tillräcklig flexibilitet när det gäller att implementera den nya lagstiftningen.

En från svensk sida intressant punkt gällde återanvändning och återfyllning av förpackningar, där liggande förslag skulle kunna innebära ett hot mot det väl etablerade pantsystemet för dryckesförpackningar. Här införs en ny möjlighet för aktörer att bilda pooler för att möta kraven på returförpackningar. På mötet deltog statssekreterare Daniel Wästén (miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari hade inte möjlighet att delta), som i Sveriges Radios Studio Ett igår pekade på just denna möjlighet. ”Flera aktörer kan gå samman för att uppfylla kraven och det är ett sätt att underlätta för bryggerinäringen”, sade han.

I samma program medverkade Sveriges Bryggeriers vd Anna-Karin Fondberg och hon uttryckte stor besvikelse. ”När kommissionen tittade på detta så såg vi ett ”öppet fönster” för att jobba med båda systemen, engångs och retur, och få ett undantag. Vårt system är fantastiskt välfungerande och har en väl dokumenterad klimatnytta. Vi ger dock inte upp här, utan kommer att fortsätta att slåss för vårt svenska system som vi är mycket stolta över. I dag är det endast två procent av dryckerna som går i återfyllnadsglas och det skulle krävas enorma investeringar i såväl bryggerinäringen som i handel och hos konsumenter för att åter bygga upp den struktur som krävs för att hantera returglas”.

Från Sveriges Bryggerier hade man hoppats få se ett undantag i texten redan nu, bland annat mot bakgrunden att pantgraden ligger mycket nära 90 %, men något sådant undantag nämns inte. Däremot ska medlemsländerna till 2029 se till att engångsförpackningar för dryck av plast och metall samlas in separat och med en grad på minst 90 %. För att nå detta måste de sätta upp ett pantsystem. Om ett land redan har ett system på plats för insamling som väntas nå målet till 2029 så behöver inte ett pantsystem upprättas. Det samma gäller för länder som 2026 når upp till en separat insamling på 78 %.

Vill du veta mer om gårdagens beslut hittar du EU-rådets pressmeddelande på den här länken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058