23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

En fasciaguide som förklarar vad fascia är

Fascia är ett nätverk av bindväv som påverkar hela kroppen. Det är både hälsa och funktion som påverkas av fascian men även hur du åldras. I denna fasciaguide berättar vi mer om vad fascia är och hur det påverkar dig.

Den finns i hela kroppen

Det har forskats mycket om skelettet, musklerna och de olika organen som finns i våra kroppar. Fascia däremot är en relativt ny upptäckt som vi ännu inte vet så mycket om. Vad vi numera vet är att fascian är en stor del av hur våra kroppar fungerar. Fasciasystemet går att hitta i kroppens alla mjuka delar. Den är som ett 3D-nätverk som omsluter och genomtränger var cell i hela kroppen.

Fascia betyder band på latin

Fascia binder samman alla delar i hela kroppen. Tidigare har vi sett kroppen som uppdelad i olika organ, muskler och ligament. Vad vi nu har upptäckt med fascians hjälp är att allt är sammanbundet på ett mycket mer komplicerat sätt än vad vi tidigare trott.

Muskler - ett exempel

För att göra det enklare att förstå kan vi fokusera på en enda muskel. När du stretchar en muskel är det inte bara själva muskeln som sträcks ut. Utan du sträcker även ut senor och ligament som är kopplade till muskeln. Utöver det tänjer du även ut tre hela lager av fascia som omsluter och genomtränger både muskel och senor. Fascian är så pass sammanflätad med våra muskler och senor att det till och med finns ett namn för det hela, myofacsiell.

Vad gör fascia i kroppen?

  • Ger stöd och formar kroppen
  • Överför kraften i rörelser från muskel till muskel
  • Transporterar uppbyggningsämnen till celler samt transporterar bort nedbrutna celler
  • En viktig vattenreservoar
  • Kopplad till många nervslut som har smärt- och rörelsesensorer

I denna fasciaguide kan du läsa mer om hur fascia påverkar våra kroppar.

Hur du tar hand om din fascia

Att ta hand om din fascia på bästa sätt är till din fördel. Eftersom fascian påverkar hela kroppen så pass starkt är det viktigt att din fascia mår bra. Genom att äta rätt och träna tar du hand om din fascia. Men du kan inte äta vad som helst utan du bör hålla dig till en balanserad kost och se till att du verkligen får i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Även träning är viktigt för att din fascia ska må bra. Du bör dock undvika hård träning och istället fokusera på stretch och uttänjning av kroppen. En tänjbar fascia fungerar på ett bättre sätt än en stel fascia. Numera kan du hitta yoga pass som speciellt fokuserar på att tänja ut din fascia. Det är en speciell form av yoga du utövar för att bygga upp din fascias hälsa och inte den gamla vanliga varianten. Även stillasittande påverkar fascian negativt och leder till en stel fascia.

Enligt forskning påverkar både fysisk och psykisk stress fascian negativt. Du som lever ett stressat liv bör lägga om ditt liv för din hälsas skull. När fascian utsätts för psykisk stress kan det leda till kronisk smärta i kroppen eftersom fascian drar ihop sig när det utsätts för stress.

Sänd till en kollega

0.11