23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Det svenska Fintech-undret

Fintech har växt sig stort över hela världen och Sverige är världsledande i branschen. Det finns flera svenska bolag som har förändrat bankvärlden i grunden.

Tidigare har de traditionella storbankerna dominerat den svenska finansvärlden, men idag håller de på att konkurreras ut av företag som erbjuder smidigare ekonomiska tjänster. Företag som Klarna och iZettle har nog de flesta koll på, men även bolag som Avanza, Likvid, Trustly och Lendify är exempel på svenska Fintech-företag. Flera av företagen startades i Stockholm och det har blivit till en hub för olika bolag som är verksamma inom Fintech. Stockholm får 18 procent av alla privata placeringar i Europas Fintech-bolag.

 – Finansiell teknik är en växande sektor och inte bara i Stockholm utan också globalt. Det som vi ser nu är att Stockholm har blivit känt som ett nav för innovation med tillgång till högklassig exeveringsförmåga - både tekniskt och affärsmässigt. Som ett resultat av detta attraherar Stockholm ett betydande internationellt kapital, säger Torbjörn Bengtsson, affärsutvecklingschef på Stockholm Business Region

Idag ser man inte längre på finansiell teknologi som ett alternativ till storbankernas existerande system, utan Fintech håller på att bli det dominerande finansiella systemet. Att Stockholms Fintech-sektor fortsätter sin tillväxt blev tydligt när PayPal köpte upp iZettle för 2,2 miljarder dollar i maj 2018. Vid uppköpets tidpunkt användes iZettles plattform för detaljhandelstransaktioner av nästan en halv miljon handlare. Köpet var Paypals största förvärv hittills och utvidgade genast det amerikanska företagets räckvidd till flera olika länder.

Ett annat Stockholmsbaserat bolag inom Fintech har nått framgång med sin innovativa produkt. Bynk, en app för mobillån, fick 48 miljoner euro i riskkapital från Schibsted and LMK i februari 2019. Vid finansieringen hade bolaget enbart varit aktivt 18 månader efter att det grundades i 2017. Den nya investeringen ger Bynk en total värdering på 190 miljoner euro och Schibsted äger numera 32 procent av bolaget.

Ett Sverige i förändring
Anledningen till att Sverige har lyckats etablera sig så pass starkt inom Fintech har att göra med landets villighet till att moderniseras. Myndigheter tillsammans med den svenska befolkningen är snabba att anamma ny teknologi och det lägger grunden till techbolagens framgång.

Sveriges Riksbank som är Sveriges centralbank utreder för närvarande om det finns ett behov att utveckla en elektronisk svensk krona, e-krona. Användningen av sedlar och mynt minskar nämligen i samhället, samtidigt som det pågår en rasande teknisk utveckling inom elektroniska betalningssätt. Lantmäteriet har också börjat använda sig av den nya finansiella teknologin och håller på att implementera blockkedjeteknik för att hantera och förenkla processen kring fastighetsköp. Sverige är på väg att bli ett kontantlöst samhälle och Fintech spelar en stor roll i processen.

Det här är Fintech
Fintech kombinerar IT-teknologi med finansvärlden och skapar nya tjänster och produkter. Begreppet Fintech kommer från engelskans Financial Technology. Ett bolag som arbetar med Fintech skapar mjukvara för smidiga tjänster inom investering, finansiering, betalning, bank och försäkring. Det kan även vara mjukvara som arbetar i bakgrunden och är osynlig för slutanvändaren, som exempelvis ett säkerhetssystem. Storbankerna är med i ekosystemet för Fintech eftersom en del bolag bygger tekniska lösningar åt dem, men är dock utvecklingen inom teknologin som har pressat bankerna att skapa egna lösningar. Idag är det inte längre självklart för privatpersoner att använda en enda bank för samtliga finansiella tjänster.

Fintech är många gånger mer användarvänligt och kan även vara billigare att använda. Allt mer konsumenter väljer att utföra ekonomiska ärenden genom en webbaserad tjänst eller en app som inte är knuten till en specifik bank. Från och med 1 jan 2018 gäller dessutom det europeiska betalningsdirektivet PSD2. Det innebär i korthet att banker inte längre får behålla monopol på olika betaltjänster. Bankerna måste därmed konkurrera med Fintech-företag.

Sänd till en kollega

0.047