23948sdkhjf

Engångsmuggen ska bort, forskning ska reda ut hur

Från och med 1 januari 2024 måste alla i Sverige som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar erbjuda sina kunder återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem.

Hur det ska gå till ska nu forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet titta närmare på i ett nytt projekt. Forskarna ska samla kunskap och erfarenheter för att stötta branschens aktörer (snabbmatskedjor, restauranger, caféer, matbutiker och eventarrangörer) inför omställningen från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar.

– Vi ska bidra med kunskap om hur konsumenter kan uppmuntras att välja hållbara alternativ och vad som påverkar deras val, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF i ett pressmeddelande. Vi ska även bistå med kunskap om hur affärsmodeller kan fungera för att tillgodose behoven hos olika aktörer som medverkar i ett ekosystem för återanvändbara förpackningar.

Under 2023 kommer ett system med återanvändningsbara förpackningar att testas vid tre olika evenemang. Utöver att testa och utvärdera systemet kommer projektet även att studera och utvärdera frågor rörande besökarnas perspektiv och nöjdhet. Dessutom ska man studera hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande.

– Vi deltar i utformningen av nya system och kommer att testa våra frågeställningar på dessa olika event och studera hur kunder beter sig i användning av systemen, säger Lars Witell. Vi hoppas att det kan ge ökad kunskap som kan hjälpa företag med omställningen. Den är en viktig pusselbit för att minska klimatavtrycket från exempelvis konserter, hockeymatcher och andra typer av event där många människor möts.

Om projektet:
Forskningen sker inom ett demonstrationsprojekt som leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och som innefattar flera aktörer, bland dessa CTF. Syftet är att demonstrera hur system för återanvändbara förpackningar kan bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning och lägre kostnader för städning och avfallshantering. Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068