IKEM kräver inför valet: Slopa skatten på plastpåsar!
IKEM menar att Naturvårdsverkets rapport över den årliga förbrukningen av plastpåsar visserligen visar att användningen av plastpåsar sjunkit drastiskt, men inte att plastbärkassar för matvaror har ersatts med två olika påsar vilket har ökat resursförbrukningen. Nu köps en papperskasse för att bära hem varorna i och en avfallspåse på rulle för avfallet.
– Resursförbrukningen har ökat. Tidigare användes plastbärkassen minst två gånger – först för att bära hem varor i och sedan som soppåse. Nu har vi ersatt plastbärkassen med både en papperspåse och en avfallspåse på rulle. 1 påse blev 2 påsar, säger Jonas Hagelqvist, vd för IKEM.
Ur miljösynpunkt har skatten varit kontraproduktiv, menar han
– De svenska plastbärkassarna var ledande när det gäller andelen återvunnen råvara och sedan fyllde den två funktioner, både för att bära hem varor i och sedan som soppåse. Avfallspåsarna är i högre grad importerade och av fossil råvara.
– Pappersbärkassarna är tyngre än de i plast och kräver därmed mer resurser för att transporteras. En tidigare analys från Naturvårdsverkets visar att papperskassarnas andel av försäljningen ökade från runt 20 procent före skatten till drygt 65 procent efter. Och försäljningen av avfallspåsar inom dagligvaruhandeln har ökat med 75 procent.
Jonas Hagelqvist menar att skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts av flera anledningar.
– Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har skatten satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast, säger Jonas Hagelqvist.