Producenterna: Inte bara elpriset som oroar
Elpriset är kanske det som har skrivits mest om den senaste tiden och för elintensiva producenter som bland annat Pågen har elen varit den kostnad som ökat mest, men även priset på diesel, gödsel och foder har ökat den senaste tiden.
– Det är en kostnadsexplosion som vi ser på flera olika håll men framförallt på energisidan. El och drivmedel och även foder, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.
Enligt LRF:s senaste prognos har kostnaderna för primärproducenterna ökat sedan sommaren 2021 med drygt 5 miljarder kronor. Tidigare låg beräkningen på 4 miljarder kronor men den har nu efter den senaste tidens elpriser fått höjas rejält. Ännu är det få producenter och lantbrukare som fått lägga ner verksamheten. Men flera inomhusodlare har till viss del fått släcka sina lampor för att hålla verksamheten flytande. Anna Törnebrant, vd på Sydgrönt, menar dock att dessa tillfälliga problem, om än allvarliga, inte är det som är den största oron.
– Det är osäkerheten, att inte veta som oroar mest. Det är en lång ledtid från att man odlar sina plantor till att man säljer dem. Det har gått för fort i kostnadsutvecklingen nu samtidigt som det behövs göras stora omställningar. Vi i branschen vill ställa om samtidigt som det här sker. Då är det svårt att veta att man har råd att göra det.
Palle Borgström på LRF håller med om att de största problemen ligger i framtiden.
– Många funderar på om man överhuvudtaget ska odla något nästa säsong. Man vet inte vad som händer med skörden 2022. Det är en stor risk att producenter lägger ner när man har svårt att få kalkylen att gå ihop. Målsättningen enligt den nationella livsmedelsstrategin är att öka den svenska självförsörjningsgraden men enligt branschföreträdare ser det snarare ut som om den kommer att minska om trenden med dyra insatsvaror håller i sig. Samtidigt finns det andra faktorer som sätter press på den svenska livsmedelsindustrin.
– Vi är fortfarande i en pandemi och det är en förändrad ekonomisk situation i hushållen. Nu har elpriserna inte bara påverkat industrin utan även hushållens plånböcker. Samtidigt ser vi hur lågprishandeln ökar, vilket blir ett problem för oss som har produkter av hög kvalitet men också ett högt pris, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött. Just priserna är något som nästan alla inom industrin är eniga om kommer att behöva höjas inom handeln.
– Ja det blir ju en konsekvens av de höga kostnaderna till slut, det går inte längre att absorbera alla priser inom produktionen, säger Anna Törnebrant på Sydgrönt.
Enligt både Anna Törnebrant och Palle Borgström på LRF behövs det nu en kombination av politiska beslut och att handeln, och i slutändan konsumenterna, sluter upp för att värna den svenska produktionen. Det anser även Isabel Moretti på Svenskt Kött:
– Det behövs en kombination av att handeln är lojal, vilket den varit tidigare under bland annat torkan 2018, och politiska beslut. Handeln kan göra väldigt mycket för att värna det svenska köttet och politikerna kan också hjälpa till men om det behövs bidrag eller avdrag eller något annat är svårt att säga.