Pris till innovation för hållbara batterier
Stora Ensos förnybara och giftfria Lignode produceras som en biprodukt i massaproduktionen vid Stora Ensos Sunila Bruk i Finland. Som ett material för litiumjonbatterier ökar lignin sitt mervärde avsevärt och har potential att radikalt förändra traditionella industrier på global basis.
– Vi tackar Marjatta och Eino Kolli Foundation och LUT University varmt för Metsä360-utmärkelsen, som främjar innovationer, lösningar eller aktiviteter som syftar till att öka bearbetningsvärdet i våra skogar, säger Lauri Lehtonen, SVP Innovations vid Stora Ensos division Biomaterials.
– Vid vår pilotanläggning i Kotka, Finland, producerar vi ligninbaserat kolmaterial som ett alternativ till den fossilbaserade grafit som traditionellt används i batterier. Detta gör att vi kan utveckla och utnyttja biobaserade kemiska intermediärer och biprodukter från skogsindustri på ett mångsidigt sätt, säger Lehtonen.
Batteritillverkare letar efter mer hållbara material för e-mobilitetslösningar. Den växande betydelsen av hållbarhet inom fordonsindustrin har också fått bil- och batteritillverkare att investera kraftigt för att minska koldioxidutsläppen från elfordon.
Stora Enso kommer att donera hela prissumman till Finlands Skogsmuseum Lusto, vars utställningar, samlingar, evenemang och temadagar ger en mångsidig och illustrativ inblick i skogarnas betydelse i finländarnas liv.
Utöver Stora Enso var de nominerade OiOi Collective Oy och det Kuhmo-baserade träproduktklustret Woodpolis, alla utsedda av en expertgrupp bestående av representanter från LUT-universitetet, Kolli-stiftelsen och Naturresursinstitutet Finland.