Årets konferens om förpackningar av stapeln
Pack Point Nordic som för första gången var ett digitalt event lockade över 200 anmälda och 170 följde konferensen i direktsändning. På en scen fanns eliten av experter, beslutsfattare och förpackningsägare för att diskutera nuläge och framtidsfrågor för förpackningar tillsammans med moderator Per-Stefan Gersbro.
André Hindersson från Designbyrån Silver talade om förpackningens som kommunikationskanal.
Under förmiddagen diskuterades konsumentens roll för förpackningsutvecklingen av designbyråer och beteendevetare. Alla var överens om att konsumenten ska ställas inför enkla val vid köptillfället.
– Man kan inte begära att konsumenten ska vara insatt i alla frågor som till exempel förpackningens hållbarhet, menade bland annat Anna-Lena Wihlborg, Novus.
Under debatten lanserades därför flera idéer om hur man gör valet av förpackning i butik enklare för konsumenten. Emilie Camén från Pond Design lanserade också ett sätt för hur varumärkesägare kan lansera produkter i mer hållbara förpackningar, utan att det bli dyrare för konsumenten.
I det andra förmiddagspasset stod förpackningens cirkularitet i centrum. Naturvårdsverket som medverkade genom Åsa Stenmarck berättade kort om den nyligen presentade ”Färdplan för plast” som finns att ladda ner på Naturvårdsverkets hemsida.
Andra medverkande var FTI, Svenska Retursystem och Coop. Talarna på scen gav en aktuell bild av hur långt Sverige nu har kommit i sin resa mot återvinningsbara förpackningar och förpackningar av förnybara material som är mål att uppnå i olika utsträckning till 2025 och 2030.
Pontus Björkdahl, Svenska Retursystem, vill hjälpa returplaståtervinnare.
FTI:s Anette Löhnn sa bland annat att man nu ser effekten av sin Plastdesignmanual och att dialogen med varumärkesägare är både intensiv och konstruktiv. Hon gav också exempel på enkla saker som förpackningsdesigners kan göra för att öka återvinningen av sina förpackningar redan idag. Hela 25 % av dagens förpackningar menar hon kan bli återvinningsbara om man vidtar dessa åtgärder.
COOP:s Lena Nohrstedt presenterade dagligvarukedjans senaste innovation för att stimulera till ökad återvinning av förpackningar som handlats i någon av COOP:s butiker. Svenska Retursystems Pontus Björkdahl förslog ekonomiska styrmedel för att hjälpa de som utvecklar returplast att blir ännu bättre så att ännu fler kan använda denna råvara.
Pack Point Nordic sändes live från en studio i Stockholm.
Eftermiddagens två temapass ägnades åt en djupare titt i kristallkulan med vad som är på gång inom nya förpackningsmaterial och teknisk grundforskning som kan komma att påverka våra förpackningar i framtiden.
Arlas Torkel Bergengren berättade om hur Arla överväger bästa förpackningsmaterial utifrån en rad krav på förpackningen. Inte minst ur hållbarhetsaspekt.
– Ska vi ha en homogen återvinningsbar med fossil plast eller en förpackning med en kombination av material med betydligt lägre andel plast men endast delvis återvinningsbar? Torkel gav ett rakt svar på hur Arla prioriterar i detta dilemma. Ett svar som kanske inte föll alla deltagare i smaken.
På scen i eftermidagspanelen som diskuterade nya material för förpackningar, fr v Lars Sandberg, BillerudKorsnäs, Elisabeth Bergvall, Stora Enso, Torkel Bergengren, Arla och Per-Stefan Gersbro, Moderator.
Elisabeth Bergvall från Stora Enso presenterade en helt ny transportförpackning gjord av skummat trämaterial. Ett material som är både stötdämpande och värmeisolerande. Materialet är förnybart och återvinningsbart, kan termoformas och har flera tänkbara användningsområden.
Lars Sandberg från BillerudKorsnäs presenterade det senaste om företagets utvecklingsprojekt pappersflaskan – återvinningsbar och fossilfri – med en barriär integrerad i pappersmassan, 2:a generationens pappersflaska. Nu återstår att utveckla produktionsprocessen så att flaskan kan massproduceras på ett rationellt och ekonomiskt sätt.
Henric Lassesson från IVL Svenska Miljöinstitutet berättade om en kommande rapport om kemisk återvinning. Är detta framtiden för plaståtervinning? Henric Lassesson sa bland annat överraskande att kemisk återvinning kommer att öka den mekaniska återvinningen av plast och utvecklade också varför han tror det kommer att bli så.
I det avslutande forskningsavsnittet radades upp en rad intressanta nya material som RISE har varit med att utveckla. Flera kan få en avgörande betydelse för utvecklingen av intelligenta förpackningar.
Andreas Fall, Senior forskare på RISE, delade med sig av rönen inom spjutspetsforskning för nya hållbara material.
Vi fick också hör vad det nya forskningscentret ESS i Lund med den kommande neutronforskningen kan komma att avslöja om våra förpackningsmaterial. Kanske blir ett resultat nya ytskikt som är helt hydrofoba och på insidan av livsmedelsförpackningar kan bidra till minskat matsvinn.
Detta och mycket annat finns fortfarande möjlighet att ta del av. Konferensen spelades in och kan för den som inte hade möjlighet att följa livesändningen beställas på packpointnordic.se
I intervjusoffan Astrid Odeberg Glasenapp, RISE, som berättade om nya material baserade på den svenska skogen som råvara.