EU kör över Sverige i skatteflyktfråga
Svenska multinationella företag ska framledes bli tvingade att redovisa hur mycket skatt dom betalar i Sverige. Det är EU som driver igenom nya gemensamma bestämmelse om skatteredovisning, trots hårt motstånd från Sverige! Det rapporterar organisationen Diakonia.
EU-ministrar har röstat om gemensamma regler för att multinationella företag offentligt ska redovisa vad de betalar i skatt i sina verksamhetsländer. Förslaget fick kvalificerade majoritet, vilket behövdes, trots motstånd från bland annat Sverige. Sverige har hela tiden blockerat processen tillsammans med notoriska skatteparadis i EU, så som Luxemburg, Irland och Malta. En process som pågått i fem år.
Beslutet om så kallad offentlig land-för-land-rapportering togs i EU:s konkurrenskraftsråd.
– Idag har en majoritet av EU:s medlemsländer äntligen tagit ställning för ökad insyn i multinationella företags skattebetalningar. Vi är ett steg närmare möjligheten för människor att kunna utkräva ansvar av företag och beslutsfattare för att stoppa skatteflykt, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia.
Sveriges bevekelsegrund i frågan har varit att det är en skattefråga som länder själva ska få bestämma över. Men flera medlemsländer, däribland våra grannländer Danmark och Finland, delar inte denna position. Det gör heller inte EU-kommissionen och EU-parlamentets rättsliga analys som menar att förslaget varken berör skatteregler eller inskränker medlemsländernas rätt att själva bestämma på skatteområdet. De anser att det helt enkelt är en fråga om transparens.
Redan 2016 lade EU-kommissionen fram ett förslag på regler för att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar land-för-land. Förslaget kom som svar på de skatteflyktskandaler som duggat tätt de senaste åren. Dessa avslöjanden har visat hur rika personer och storföretag, ofta med hjälp av dolda skatteparadis, har smitit undan med skatten.
EU-parlamentet enades 2017 om en position som gick ännu längre än kommissionens. Sedan dess har EU:s medlemsländer varit oense i frågan. Men nu finns alltså den kvalificerade majoritet som behövs för att EU ska kunna anta gemensamma regler, skriver Diakonia i ett pressmeddelande.