Standard bromsar nanoutveckling
– Materialen nanocellulosa och grafen kommer att ha en avgörande betydelse för en hållbar produktutveckling. De kan minska åtgången av metaller och plaster, ersätta sällsynta material och skapa nya spännande lösningar och produkter. För att nanomaterial på allvar ska kunna konkurrera med traditionella behövs nya standarder och att företagen både är med och utvecklar samt arbetar efter dessa. Det är ett angeläget fokus i vårt projekt, säger Johan Ek Weis, ordförande för SIS tekniska kommitté för nanoteknik och projektledare på Chalmers Industriteknik.
De menar att inom grafenområdet upplevs bland annat en brist på standardiserad beskrivning av materialen hos leverantörer som det största hindret för industrin att gå vidare med produktutveckling.
De berättar att standarder som hittills tagits fram för nanocellulosa i första hand gäller kristallin nanocellulosa medan svenska företag arbetar med en annan typ, fibrillär nanocellulosa. De menar att då kan standarderna inte appliceras för dessa material vilket innebär att svenska innovationer som bygger på nanocellulosa riskerar att konkurreras ut.
– Målet är att få ett helt annat engagemang för standardisering än idag och att vi gemensamt driver på arbetet i internationella sammanhang. Det finns så stor kompetens och många duktiga företag i landet som kan leda utvecklingen och projektet vill bidra till stärkt konkurrenskraft, säger Åsalie Hartmanis, Chalmers Industriteknik och projektledare för det aktuella projektet.
Projektet Grafen och nanocellulosa, från gapanalys till stärkt svensk konkurrenskraft med standardiseringsverktyg drivs gemensamt av Chalmers Industriteknik, RISE Bioekonomi och hälsa och Svenska institutet för standarder, SIS.