23948sdkhjf

Plastbranschens omställning räddar liv

När Corona-krisen kom till Sverige med full kraft var bristen på skyddsutrustning (s.k. PPE) ett faktum. Larmen om ockerpriser, dålig kvalitet och dålig tillgång avlöste varandra och svensk plastindustri såg det då som sin plikt att försöka hjälpa till. 

Omställningen har inte bara gett vården utrustning som räddar liv, det har även räddat arbetstillfällen inom plastindustrin. Intresseorganisationen Svenska Plastindustriförening, SPIF, startade ett upprop för omställning som hittills samlat mer än 50 företag.
SPIF har även samarbetat med stiftelsen WeFightCovid som även de fokuserat på att hjälpa regioner och kommuner att köpa in produkter och säkra tillgången på PPE. 

– Under Corona-krisen har det enorma behovet av plast varit ett genomgående problem för att kunna producera skyddsutrustning till vården. När de globala leverantörskedjan kollapsade så behövde efterfrågan på plast fyllas lokalt, och här har SPIFs samordning varit avgörande, säger Dan Castillo grundare av WeFightCovid.

– Vi från SPIF såg uppropet som ett sätt att göra något. Många av våra företag reagerade starkt när vi såg riskerna som vårdpersonalen tvingades ta när det saknades skyddsutrustning. Vi som finns i branschen vet vilken kapacitet, flexibilitet och kreativitet svenska plastföretag besitter. Många är andra och tredje generationens entreprenörer. Branschen hade redan börjat ställa om, det vi kunde göra som SPIF var att sammanföra kapacitet med behov, säger Amit Paul, en av initiativtagarna från SPIF som i vanliga fall driver företaget Paxymer AB.

Flera företag inom branschen har nu ställt om för att kunna leverera skyddsutrustning till vården. Polykemikoncernen Scanfill har ställt om sina delar av sina produktionslinjer från att tillverka material till matförpackningar till att tillverka material till visir.


– Det har varit ett stort engagemang från våra anställda. Man har verkligen velat hjälpa till. Operatörerna har kämpat många långa timmar för att ställa om våra produktionslinjer, säger Oscar och tillägger: Vi har på bara några veckor gått från 0-100 ton och från inga till ett 10-tal kunder. Mycket tack vare samordningen från SPIF, säger Oscar Hugosson, vice VD på Scanfill. 

Exempel på andra företag i omställningen är Riflex Film i Blekinge som tillverkar både långärmade förkläden till vården och material som andra konverterar till förkläden. Bland andra Andrénplast AB i Göteborgsområdet har ställt om sin produktion och i dagsläget har en kapacitet på 7 500 förkläden om dagen. Det mesta går till kommuner och därmed äldrevård.

Förhoppningen är att den omställning som branschen nu gjort också ska visa på potentialen i en annars hårt ansatt bransch och att plast ska ses som ett verktyg med stor potential för hållbara och resurseffektiva produkter, menar SPIF.

– Plastindustrin i Sverige är på tårna när det gäller miljö och hållbarhet. Att köpa lokalt ger både arbetstillfällen men också kontroll på kvalitet och snabba leveranstider. Det ger oss också möjligheten att ställa om på det sätt som nu skett vid eventuella framtida kriser. Vår förhoppning är att debatten blir mer saklig och nyanserad nu när man nu ser kraften i vår lokala industri, säger Amit Paul.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063