Lagförslag om korttidsarbete
De regler som gör de möjligt för företag att gå ner i arbetstid i stället för att säga upp dem vid tillfälliga ekonomiska problem är nu på väg att bli verklighet. Något som både arbetsgivare och fack efterfrågat.
― Det är bra att regeringen nu beslutat att gå vidare med förslaget om korttidsarbete, säger Jonas Hagelqvist, VD IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.
Förslaget har legat på regeringens bord en period men att få till en lagstiftning har blivit akut i och med utbrottet av Coronaviruset. Liknande lagstiftningar finn redan på plats i till exempel Tyskland vilket innebär att företag i Sverige riskerar att slås ut, medan konkurrenterna kan överleva.
― Vi har redan fått in ett antal samtal till vår arbetsgivarjour där företag undrar hur de ska bära sig åt om de behöver minska sin verksamhet och personal med anledning av Corona-viruset, berättar Jonas Hagelqvist.
IKEM är bransch och arbetsgivarorganisation för företag som tillverkar kemikalier, plaster, drivmedel och läkemedel i Sverige. I dagens alltmer globalt sammanflätade industriella värdekedja fortplantar sig produktionsstörningar i Kina till resten av världen relativt snabbt. Vår bild är att det framför allt är företag ”mitt i leverantörskedjan” som drabbas.
― Företag som hör av sig är till exempel ett plastföretag som är leverantör till en fordonstillverkare. När fordonstillverkaren inte får andra insatsdelar till sin tillverkning från Kina har de inte heller behov av plastföretagets leveranser som då behöver dra ned på sin verksamhet, berättar Jonas Hagelqvist.
Ett annat exempel är plastföretaget som levererar förpackningsmaterial. När deras kunder inte kan exportera till Kina eller inte får leverans av sina insatsvaror så minskar förstås även behovet av förpackningsmaterial och plastföretaget påverkas negativt. Även företag som exporterar till Kina och som fått problem då deras tillstånd (factory acceptance, FAT) blivit försenade.
― För alla dessa företag är det nu glädjande att de nya regelverken om korttidsarbete kommer på plats. Det gör att de kan överleva krisen och fortsätta bidra till Sveriges ekonomi när den globala handeln kommer igång igen, säger Jonas Hagelqvist.