23948sdkhjf

Fler förpackningar till återvinning

Insamling av förpackningar ökar från en redan hög nivå.

Intresset för miljö och hållbarhet har aldrig varit större och återvinning är något som engagerar många. Ny statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) visar att varje person i Sverige i genomsnitt lämnade in 62 kilo förpackningar och tidningar till återvinning under förra året. Totalt samlades 643 000 ton förpackningar och tidningar in.

Varje år presenterar Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, statistik som visar hur många förpackningar och tidningar som de svenska hushållen har lämnat in till återvinning under året. Årets statistik visar att mängden förpackningar som lämnades in till återvinning i Sverige under 2019 ökade jämfört med året innan.

– Det är fantastiskt att viljan att återvinna är så stor! Sverige är ett av de bästa länderna i Europa på återvinning, men vi behöver bli ännu bättre. Här kan alla bidra. Varje insamlad förpackning gör skillnad, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Statistiken är ett resultat av det som Sveriges hushåll har lämnat till återvinning via FTI. 2019 års statistik visar att mängden insamlade glas-, pappers-, plast- och metallförpackningar totalt sett ökade med 4 procent jämfört med 2018 och att ökningen var störst avseende metall och plast, som båda ökade med drygt 6 procent var.

– Vi är mycket glada över att se att trenden för insamlade förpackningar fortsatt går åt rätt håll. Extra glädjande är att fler plastförpackningar har lämnats in, något som vi på FTI jobbat för under en längre tid både med producenter och konsumenter. Vi vet att mer än hälften av alla plastförpackningar hamnar i hushållssoporna idag, schampoflaskor och kladdiga matförpackningar får inte alltid chansen att bli återvunna vilket är olyckligt. En enda återvunnen plastflaska sparar till exempel lika mycket energi som krävs för att hålla en glödlampa lysande i tre timmar, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Statistiken visar också att mängden insamlade tidningar minskade jämfört med 2018, vilket är ett resultat av förändrade mediekonsumtionsvanor. Volymen tidningar har under en tioårsperiod minskat med i medeltal 9 procent årligen och prognoser visar att denna utveckling nu accelererar till drygt 13 procent årligen.

Förpackningar av (kg per invånare) GLAS PAPPER PLAST METALL TIDNINGAR
2019 22,1 14,6 7,9 1,7 16,0
2018 21,9 13,9 7,5 1,6 18,7

Information om insamlingsstatistiken:

Insamlingsstatistiken baseras på mätningar av antalet förpackningar och tidningar som svenska hushåll har lämnat till återvinning på någon av FTI:s över 5000 återvinningsstationer i landet, eller via de 1,9 miljoner hushåll som återvinner direkt i fastigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.409