Ny svensk metod för fibertråg
Ny svensk patenterad tillverkningsmetod för fibertråg görs globalt tillgänglig på licensbasis i syfte att konkurrera ut plasttråg.
Den 18 mars 2016 lämnade Linus och hans far, Ove Larsson in en patentansökan om en metod för att torrforma cellulosa. Fram till dess hade cellulosa, pappersfibrer från träd, formpressats kommersiellt med en våt metod, som redan uppfanns 1903. Äggkartongen är kanske det vanligaste exemplet. Den formas med denna våta process som har likheter med en industriell pappersmaskin.
– Våtformning är en långsam, dyr och energikrävande metod som tyvärr inte har kunnat konkurrera med plast. Tid och energi för att driva ut vatten och torka fibrerna belastar helt enkelt förpackningen med för många kostnader. Mänskligheten har kunnat forma plast på några sekunder sedan 1950-talet. Och har tyvärr, åtminstone hittills, alltid valt det billigaste alternativet, säger Linus Larsson.
Linus och Ove arbetade som innovationskonsulter för förpackningsindustrin.
– Vi körde flera stora plastprojekt för svensk industri tills vi en dag insåg att detta inte kan fortsätta längre, säger Linus och förklarar att han ställde sig frågan:
– Kan du lika snabbt som formspruta plast till brickor, flaskor, lock, hängare, skålar, skedar och lådor göra detsamma med fibrer från skogen? Ett av världens mest återvunna och nedbrytbara material.
Genombrottet kom en vårdag 2015, då Linus och Ove placerade cellulosa från en vanlig babyblöja i en plåtpress. Med lite värme lyckades de 3D-forma blöjan till en stenhård produkt på några sekunder. Torrformning av rena skogsfibrer var uppfunnen!
Dessutom förstod uppfinnarna direkt att torrformning av fiber skulle vara ännu billigare än plast.
– Vi insåg genast att detta var en viktig upptäckt och beslutade att ansöka om patent och starta PulPac AB, säger Linus.
Patentet beviljas och är nu kusin till mer än tio andra patentfamiljer, i mer än 30 länder. PulPac AB sysselsätter 15 forsknings- och utvecklingsingenjörer som har en enda uppgift - att göra torrformad fiber tillgänglig för alla världens förpackningstillverkare.
– Vår innovation är tillgänglig för alla som vill rädda planeten från engångsplast. Tiden är kort. För att göra skillnad är licensiering det enda sättet att extremt snabbt skala en ny teknik , säger Linus VD för PulPac AB med säte i Göteborg.
– Vi erbjuder PulPac på licens utan startavgift men begär en del av vinsten för att finansiera vår fortsatta utveckling. Det kommer att kräva kapital för att störa plastindustrin och vända utvecklingen i en hållbar riktning, säger Linus.
PulPac har för närvarande en handfull licensinnehavare och partners. Den första PulPac-produkten, galgar för modebranschen, har nyligen börjat produceras av Ekoligens AB i en helt ny fabrik utanför Göteborg.
PulPac räknar med att publicera flera spännande globala projekt under det kommande året.
– Jag uppskattar att vi kommer att ha hundratals industriella PulPac-produktionslinjer som årligen producerar miljarder plastfria och helt nedbrytbara produkter inom några år, avslutar Linus.
Linus Larsson gav nyligen en intervju om företagets ambitioner och samarbetsprojekt på förpackningsområdet i Packaging Insights. Läs mer på Packaging Insights.