Kemisk återvinning tar nya kliv
Den nya tekniken för kemisk återvunnen plast kan kraftigt öka mängden av återvunnen plast och BASF presenterar nu de första produkterna återvunna från tidigare ej återanvändbar plast.
Pilotprojektet ChemCycling som drivs av BASF kan nu, med hjälp av så kallad kemisk återvinning, visa upp de första produktprototyperna tillverkade med plasttyper som tidigare inte varit återvinningsbara. Den globala plaståtervinningsgraden skulle kunna öka från 16 till 50 procent år 2030, bland annat med hjälp av kemisk återvinning.
– Nu är nästa steg ett juridiskt erkännande av den kemiska processen för återvinning av plast, det är angeläget för att kunna sprida metoden till förmån för klimatet, säger Mark Meier, administrativ direktör och vice VD, Nordic/Baltic hos BASF.
ChemCycling drivs av BASF tillsammans med företag från olika branscher med syftet att utveckla möjliga produkter av kemiskt återvunnen plast. Förpackningsföretaget Südpack har nu lyckats använda den kemiskt återvunna plasten för att producera plastfilm av polyamid och polyeten, vilka kan användas till att förpacka exempelvis mozzarella.
– Fram tills nu har blandad och oren plast, exempelvis flerskiktsförpackningar, endast varit möjliga att återvinna i viss utsträckning, men med kemisk återvinning kommer vi mycket nära en total återvinning av hela förpackningen.
Kemisk återvinning innebär att termokemiska processer används för att kunna filtrera oönskade ämnen och färgämnen, från plasten som sedan görs till olja som i sin tur kan användas i nyproduktion vilket ersätter fossil råvara.
– Efter pilotfasen kommer ChemCycling att vara ett viktigt innovativt komplement till befintliga återvinningsprocesser så att vi kan möta den globala utmaningen med plastavfall och skapa en cirkulär ekonomi i hela plastindustrin, säger Mark Meier.
Det finns dock utmaningar kvar att lösa innan kemisk återvinning kan lanseras på marknaden. Lagstiftningen måste erkänna kemisk återvinning såsom ChemCycling samt definiera hur kemisk återvinning kan inkluderas i beräkningen av befintliga lagstadgade återvinningsgrader. Den befintliga tekniken för att omvandla plastavfall till återvunnet material måste också vidareutvecklas och anpassas till en större industriell skala.
En McKinsey-rapport från december 2018 uppskattar att nuvarande återvinningsprocesser, tillsammans med nya återvinningsprocesser, som till exempel kemisk återvinning, kan nå en plaståtervinningsgrad på 50 procent globalt år 2030. Idag är återvinningsgraden bara 16 procent. I detta scenario kommer de kemiska återvinningsprocesserna att stå för återvinning av 74 miljoner ton plastavfall.