Nu kommer återvunnen plast
Jaha, så var den sommaren slut och hösten har gjort sitt intåg. Det blev en blöt avslutning på sommaren rent vädermässigt, men temperaturen höll sig på behaglig nivå en bra bit in i september. Är det månne ett klimatpåverkat väder vi kommer att få vänja oss vid?
Som boende i Skåne/Halland har vi de senaste åren fått ökade regnmängder. (Möjligtvis bortsett från förra sommarens extrema torka och värmebölja.) Alla pratar om vädret, men ingen gör något åt det, sa man alltid förr. Men det är kanske ingen sanning vi kan förhålla oss till längre. Det pågår nämligen en stark våg av initiativ för att minska våra utsläpp av koldioxid från fossila bränslen och råvaror.
I vår bransch yttrar det sig som ökad återvinning av plast och satsning på växtbaserade plaster - bioplaster. I detta nummer kan ni bland annat läsa om Unilever som skiftat till återvunnen plast för alla sina förpackningar producerade vid en fabrik i Danmark. Det befaras snart brist på återvunnen plast, men en ny kvalitet - kemiskt återvunnen plast - finns snart att tillgå i stora volymer om allt går som planerat.
Plastindustrin har till sist verkat inse vilken tillgång återvunnen plast kan bli, inte bara som råvara för nya plaster utan även ur ett PR-perspektiv, som kan förhindra ny lagstiftning som begränsar plastens möjlighet att växa som material. Med kemisk återvinning blir plasten enkelt uttryckt omsmält till ny plast. Utbytet ur denna pyrolysprocess är tydligen så bra att den kan erhålla ISCC-certifikat.
Det gör den jämställbar med återvinningsprocesser för förpackningsmaterial som aluminium, stål, papper och glas. Sedan Kina och andra asiatiska länder stängt sina gränser för kinamix och annan svåråtervunnen plast, har avfallsplasten blivit ett akut problem i Väst, vilket säkert också har gjort sitt till för att sätta fart på plastindustrins investeringar i kemisk återvinning. Under galgen blir vi alla frälsta.
Artikeln är en del av vårt tema om LEDAREN.