23948sdkhjf

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, instiftade 2017 det så kallade nyttiggörande priset. Det syftar till att stimulera och öka engagemang för nyttiggörande av forskningsresultat i stiftelsens forskningsprogram samt att synliggöra effekterna av sådana insatser.

Förstapriset på 100 000 kronor går till professorn i nanoteknologi Maria Strømme, som utvecklat organiska och miljömässigt hållbara batterier vid Uppsala universitet. Det hela började med cellulosa från alger, men det visade sig vara svårt att producera storskaligt och istället jobbar man nu med trädcellulosa. I vardagligt tal kallas de ofta för pappersbatterier. Maria berättade att hon drivs av tänkbara tillämpningar, men för att komma fram till dessa är det alltid grundforskningsproblem som måste lösas i vardagen. För att få in förslag om tänkbara användningsområden för batterierna lanserade Maria och hennes forskargrupp en tävling via en film på webben. Resultatet av tävlingen ledde till att flera batteriprototyper togs fram tillsammans med designers och potentiella slutanvändare av tekniken. Ett problem för att få igång tillverkning av pappersbatterierna har varit att det krävs komplex och dyr utrustning.

– Först tog vi kontakt med många globala batteritillverkare, men de hade inte den kompetens som krävdes för att industrialisera vårt batteri som ju bygger på helt andra material än vad som finns i dagens batterier. Då gick det bättre med skogsindustrin, och jag är speciellt glad att Billerud Korsnäs, ett svenskt bolag, nappade, säger Maria Strømme till SSF. Och så är jag väldigt glad för nyttiggörandemedeln från SSF. De har varit helt avgörande för att ta pappersbatterierna från labb till industri. Vi har använt varenda krona.

2:a pris tilldelas Carlota Canalias för grundandet av Tailored PhotonsTailored Photons heter det företag som grundats av Carlota Canalias, docent vid institutionen för tillämpad fysik vid KTH. Bolaget startade hon tillsammans med några kollegor för tre år sedan med hjälp av SSF nyttiggörandemedel. Syftet var, och är, att göra komponenter för frekvenskonvertering som sedan ingår i olika lasrar. Lasrar används inom många olika områden, vid kommunikation, informationsbehandling, materialbearbetning, mätteknik och medicinsk diagnostik. En viktig uppgift är därför att avgränsa vilken marknad och vilka produkter man ska satsa på. För närvarande har man flera kontrakt med företag som sysslar med kvantkommunikation.

I motiveringen till att Carlota får priset står ”Carlota Canalias är ett gott exempel på hur man kan förena frontlinjeforskning med kommersialisering inom ett område, där Sverige nu har goda möjligheter att bli industriellt ledande”.

– Det är intensivt och roligt att både forska och bygga Tailored Photons. Nu har vi rekryterat en affärsutvecklare också, så vi hoppas på full fart i företaget.

Priset tilldelas även Håkan Engkvist för vävnadslim

– Vi gör biobetong av kalciumfosfatcement, säger Håkan Engkvist, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet. Med vår metod kan frakturer limmas ihop och vävnadslimmet absorberas av kroppen efterhand som kroppen läker, förklarar Håkan Engkvist.

Metoden tros bli speciellt attraktiv för komplicerade benbrott i händer och armbågar där läkarna ofta får lägga ett avancerat pussel och stadga upp olika benbitar med metalltråd, skruvar och spik. Med biobetongen kan man slippa all metall. Den kliniska nyttan är uppenbar, nu vidtar de första djurstudierna och i portföljen finns hitintills tre patent.

I motiveringen för Håkan står ”Sökanden har på ett utomordentligt sätt kombinerat vetenskaplig forskning på en hög nivå med aktiviteter som befrämjar nyttiggörandet och visar teknikens potentiella kliniska och kommersiella värde”. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063