23948sdkhjf

Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Med anledning av att Coop nyligen beslutat att inte längre tillåta leveranser av fisk i frigolitlådor, ser vi på EPS Föreningen i Sverige ett behov av att lyfta frigolit ur en annan synvinkel.

Vi är helt eniga med Coop om att frigolit på avvägar som hamnar i naturen är skadligt och något som aktivt behöver motverkas. Men att sluta använda frigolit, som har flera miljömässiga fördelar, är inte en hållbar lösning utan riskerar istället att öka matsvinnet som konsekvens.

Tack vare den stora mängden stillastående luft isolerar frigolit effektivt mot både kyla och värme vilket är en förutsättning för att undvika svinn vid kyltransporter av livsmedel, inte minst fisk. Frigolit består nämligen av 98% luft, vilket gör det till ett unikt material och speciellt lämpat för exempelvis känsliga mattransporter. Den låga vikten möjliggör dessutom minimal energiförbrukning under transporter, och frigolitens stötdämpande egenskaper ser till så att livsmedlet som transporteras inte kommer till skada.

Det är såklart en utmanande balansgång när plastförpackningens matsvinnsreducerande egenskaper ställs mot problemen som plast i naturen orsakar, men EPS Föreningen anser att det är av största vikt att hitta en lösning som tar hänsyn till båda hållbarhetsaspekterna. Dessutom står frigolit för mindre än 1% av alla plastartiklar i naturen enligt den senaste COWI-rapporten. Idag återvinns nästan all frigolit i Sverige antigen till nytt material eller till energi men vi är inte nöjda förens 100% återvinns.

Överallt i världen är frigolit eftertraktat för återbruk och återvinning med ett ständigt stigande pris på frigolitprodukter. Ökad återvinning är därför både en miljömässigt och ekonomiskt hållbar lösning. Frigolit är nämligen miljövänligt på det sätt att det är fullt ut återvinningsbart om och om igen. Att välja plastfolierad wellpapp i stället för frigolit är dessutom ett sämre val. Sådan wellpapp kräver stora mängder energi och vatten för att återvinnas samt är en stor bidragande faktor till mikroplaster i naturen i och med att processvattnet innehåller microplaster som inte kan filteras.

En annan aspekt är att många fiskleverantörerna skickar sina produkter i frigolitemballage, vilket då skulle innebära att dessa packas om i wellpapp för leverans. Dessutom krävs mycket mer is vid livsmedelstransporter vilket ger ett tyngre emballage som resulterar i högre utsläpp av avgaser. EPS Föreningen vill se ökad återvinning för frigolit i Sverige tillsammans med tydligare mål och ett större ansvarstagande från svenska aktörer.

I Danmark har ett retursystem redan etablerats mellan dagligvaruhandeln och plastindustrin, så varför skulle inte ett liknande system kunna etableeras i Sverige? Genom ökad samverkan mellan politiken, producenter och handel kan vi tillsammans utveckla det svenska återvinningssystemet och se till att frigoliten tas hand om på bästa sätt för oss, livsmedlet och miljön. Jonas Siljeskär ordförande EPS Föreningen i Sverige i samarbete med NORDISKA EPS föreningarna.

Jonas Siljeskär, ordförande i EPS Föreningen i Sverige.

Under vinjetten Debatt presenterar Packmarknaden åsikter och ståndpunkter som respektive undertecknad skribent står för. Välkommen med Ditt bidrag!

Artikeln är en del av vårt tema om DEBATT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078