23948sdkhjf

ScanStar räddas kvar i Sverige

Den långa traditionen av svensk representation i ScanStar-organisationen är räddad. Förpackningsgillet träder in som garant för att tävlingen fortlever med svensk representation.

Alltsedan Intressentföreningen Packforsk deklarerat att man avvecklar verksamheten har den svenska representationen i Scandinavian Packaging Association svävat i luften. Till saken hör att den svenska representationen genom Intressentföreningen de senaste åren också har sviktat, vilket resulterat i dåligt intresse från svenska företag att delta i förpackningstävlingen. Trots att ScanStar är den enda vägen för att också delta i WorldStar.

Flera av varandra oberoende krafter har den senaste tiden verkat för en lösning och den organisation som har bäst förutsättningar att axla Intressentföreningens ansvar har nu också genom ett personligt engagemang av Magnus Sidling på aPak gett klartecken att man åtar sig uppdraget. En kommitté har tillsatts för att dra upp riktlinjerna för arbetet i ScanStar genom Scandinavian Packaging Association. Kommittén leds av Mikael Gällstedt, styrelseledamot i Förpackningsgillet.

– Det för tack vare Magnus Sidling som vi nu formerar en grupp som tar sig an detta uppdrag i regi av Svenska Förpackningsgillet. Vi har fått Intressentföreningens välsignelse. De är tacksamma att det är någon annan som nu tar vid, säger Mikael.

– Inom Förpackningsgillet finns ett stort nätverk med många tunga namn som vi kan engagera för ett framtida juryarbete, men det är så mycket mer än det som ska till, säger Mikael.

Magnus Sidling på aPak har själv varit representant för förpackningsföretaget från Göteborg i ScanStar och WorldStar.

– För oss är priserna i ScanStar och WorldStar förpackningsbranschens Oscarsstatyetter. Denna tävling har allt för gamla anor och stolt historia för att försvinna och glömmas bort, särskilt i ett land som vårt med så framgångsrik och innovativ förpackningsindustri, såväl historiskt som idag, säger Magnus.

Han har skissat på en handlingsplan som kommittén nu ska sätta tänderna i.

– Det är i stort sett fyra delmoment som vi kommer att jobba med; prisutdelningen, tävlingen, jury och marknadsföring. Det är en hel del administration och fotarbete på fältet som måste till för att det ska bli en bra höjd på Sveriges tävlingsbidrag, säger Magnus

ScanStar arrangeras nästa gång i och av Sverige 2021. Samma år som Scanpack och man har redan fått ett förhandsbesked av Svenska Mässan att de är positiva till att priset delas ut där och vill bidra till att det blir ett bra arrangemang på mässan.

ScanStar finansieras genom en deltagaravgift som för närvarande är 1 000 euro per tävlingsbidrag. Och en ScanStar-utmärkelse kvalificerar bidraget att som sagt även delta i WorldStar, som också delas ut en gång om året men omfattar tävlingsbidrag från hela världen.

ScanStar samlar tävlande bidrag från hela Norden och i Scandinavian Packaging Association ingår representanter från Danmark, Norge, Finland och Sverige.

– Prisutdelningen alternerar mellan de nordiska länderna och i år det Norge som arrangerar tävlingen och nästa år är det Finland. Det passar väldigt bra att det blir vår tur 2021. Då har vi hunnit få lite rutin på tävlingen och kan vara med och göra något riktigt bra för att Sverige ska inta en ledande position för tävlingsbidrag till förpackningarnas världsscen, säger Magnus.

– ScanStar firar i år för övrigt 50 år som tävling och startades således 1969, så det är en tävling med lång historia och fina anor, säger Mikael.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078