23948sdkhjf

Pack@lunch på RISE

Forskningsföretaget RISE arrangerade Pack@lunch i sitt nya Packaging Science Center i Kista i förra veckan. Ett hundratal deltagare bänkade sig efter inledande mingel och lunch för att ta del av RISE råd och rön under rubriken "Ryms biomaterial innanför boxen".

Divisionschef för Bioekonomi Marco Lucisano var glad över att få välkomna så många till RISE denna dag att lokalen fylldes till sista plats. Inom Bioekonomi inryms det som tidigare hette Innventia och har med förpackningsforskning - och tjänster att göra. RISE Jesper Berthold, Senior Business Director, var förste talare och gav en övergripande bild av de många forskningsområden som berör förpackningar på RISE Bioekonomi.

För att belysa någon av alla de tjänster RISE tillhandahåller inom området förpackningar berättade han att RISE nu är det första och enda institutet i Skandinavien som kan testa och godkänna förpackningar enligt näthandelsjätten Amazons nya förpackningskrav.

– Amazon kommer att från den 1 augusti i år att ställa krav på att produktförpackningen också används som distributionsförpackning. Det innebär att förpackningen samtidigt ska leva upp till en rad kriterier och klara det som heter Amazon Frustration-Free Packaging Program Certification Guidelines, vilka vi testar och godkänner efter, säger Jesper Berthold.

– På detta vis kommer Amazon att spara massor av tid och kostnader i sin hantering av produkter på hyllan. För de produkter som inte klarar att skickas i sin primärförpackning kommer Amazon att ta ut en avgift av det säljande företaget.

Detsamma gäller för det säljande företaget om kunden som beställer varan, oavsett primärförpackning, vill att den ska levereras i en brun anonym Amazon-förpackning för att bevara överraskningsmomentet för mottagaren.

Nästa talare från RISE Peter Rättö, Projektledare, talade om bioplaster och vad som är på gång inom fossilfria barriärskikt på förpackningar för livsmedel. RISE har en kartongmaskin för pilotprojekt som idag används för att testa olika nya barriärskikt på kartong. I framtiden kommer det kanske inte ens att krävas ett polymerskikt på kartongen för att ge livsmedel ett fullgott skydd i sin förpackning, menade han.

Cathrine Löfgren, även hon Projektledare på RISE är expert på förpackningslagstiftning i Sverige och EU. Hon berättade hur lagstiftningen om producentansvar nu kopplas till nedskräpning och möjliggör för länder att utvidga producenternas ansvar för insamling och kan omfatta även sådant som hamnar i naturen.

Siste talare Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent, talade också om Producenten som en del av lösningen på nedskräpningen och listade fyra saker att ta höjd för vid utvecklingen av förpackningar:

– Ta bort plast där det går
– Gör förpackningar där hänsyn tagits till nedskräpningen
– Komposterbart är vilseledande
– Producentansvaret gäller oavsett var förpackningen konsumeras

Efter föredragen vidtog den av Per-Stefan Gersbro moderatledda paneldiskussionen där besökarna hade chansen att ställa panelen mot väggen. I den togs bland annat den växande miljökritiken mot e-handeln upp som både gällde överförpackning, returrätt och orealistiska erbjudande om just-in-time-leveranser.

– Mina barn tycker e-handeln är alldeles för långsam och omständig så de har precis upptäckt butiken. Cirkeln är sluten, sa Jesper Berthold.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093