Positivt och negativt från Stora Enso
Stora Enso gjorde ytterligare ett bra kvartal sista kvartalet 2018. Det blev det åttonde kvartalet i följd med ökad omsättning. Och trots att såväl omsättning som vinst 2018 ökade jämfört med 2017 väljer företaget att lansera ett besparingsprogram.
Anledningen är ett något svagare resultat sista kvartalet 2018, trots ökad omsättning, men framförallt det som benämns som det allt osäkrare geopolitiska läget i världen.
– Med tanke på den aktuella geopolitiska utvecklingen finns påtaglig risk för ökande protektionism, vilket skulle kunna leda till minskad världshandel. Det skulle få stora följdverkningar och påverka inflationen, beteendet hos företag, konsumenter och i slutändan den globala tillväxten. Vi implementerar därför ett program på 120 MEUR för att upprätthålla vår vinstnivå och stärka vår konkurrenskraft. Det träder i kraft direkt, så att vi är väl förberedda på eventuella försvagningar på marknaden, säger VD oh koncernchef Karl-Henrik Sundström i kommentar till bokslutsrapporten.
Besparingarna ska åstadkommas genom nedläggning, effektivisering, minskning av personalstyrka och minskad avsättning till investeringar. Vid Imatra bruk i Finland ska pappersmaskin 6 stängas. Det är en mindre ålderstigen pappersmaskin med en produktionsvolym på 90 000 årston. Stängning sker i slutet av året och kan innebära att så mycket som 80 heltidstjänster försvinner.
Stora Enso planerar även att genomföra förbättringsåtgärder vid Ala sågverk i Sverige och Imavere sågverk i Estland. Planen omfattar satsningar för att öka produktiviteten och minska kostnaderna. Dessa planerade åtgärder skulle som mest innebära en minskning av personalstyrkan motsvarande 35 heltidsanställningar. Fackliga förhandlingar i anslutning till planen har inletts.
Investeringsprogrammet bantas med 50 miljoner euro men kommer ändå att ligga på 550-600 miljoner euro under 2019.
Annars var tongångarna i bokslutkommunikén positiva.
– Om vi ser till helåret 2018 så överstiger omsättningen 10 miljarder euro och vårt operativa rörelseresultat ökade med 32 %. Vår operativa avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) var nära 16 %, vilket väl överstiger det strategiska målet på 13 %. Vi fortsätter att stärka vår balansräkning och nettoskuld/operativt EBITDA uppgick till 1,1. Styrelsen föreslår därför inför årsstämman en utdelning om 0,50 EUR per aktie, 22 % ökning från förra året. Det är en ökning för fjärde året i rad och visar på förtroendet för Stora Ensos framtid, säger Karl-Henrik Sundström.
Bland betydelsefulla händelser under året nämns bland annat den nya pappersbaserade RFID-taggen.
– Vi fortsätter att lansera digitala lösningar för att våra kunder ska kunna vidareutveckla sin verksamhet. Den senaste lösningen är teknologin för en hållbar RFID-tagg, ECO by Stora Enso. Den har utformats för intelligenta förpackningsfunktioner inom distribution, detaljhandel och e-handel. Vi har även inlett ett intressant samarbete med H&M-koncernen och Inter IKEA-koncernen för industriell framställning av nya textilfibrer på ett hållbart sätt och på en attraktiv kostnadsnivå.
– Då hållbarhet ligger i kärnan av vår verksamhet, är jag stolt över att vi har rankats högt av den internationella organisationen CDP för vårt arbete med att bekämpa global uppvärmning. CDP har inkluderat oss i sin senaste Climate A List för 2018, som listar de globala företag som är ledande när det gäller klimatåtgärder. Dessutom har vi utnämnts som det ledande företaget inom hållbarhet av alla företag på Stockholmsbörsen och vi har även mottagit en utmärkelse för mest hållbara varumärke inom vår bransch, avslutar Sundström.