23948sdkhjf

En värld av flärd

Läste ni vårt reportage om Christina Lindvall-Nordin från Laholm i höstas. Hon är en av få storsamlare på parfymflaskor. I sommar har ni chans att se en del av hennes samling.

Den 7 juni öppnar utställningen Lyxiga parfymflaskor då och nu på Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo.

Utställningen är en exposé över parfymernas historia från år 2000 f Kristus fram till i dag, med såväl svenska som internationella parfymer. Flaskornas skiftande designuttryck står i fokus. Utställningen pågår till 15 september.

– Parfymer och dofter har alltid fängslat människor. Dofter präglar våra liv och väcker oförglömliga minnen. Mitt intresse för parfymflaskor handlar framförallt om flaskornas form och design och deras spännande kulturhistoria, säger konsthistorikern, f d museichefen Christina Lindvall-Nordin från Laholm.

Christina har en unik samling av parfymflaskor och äger bland annat ett schatull köpt av en svensk grevinna på bröllopsresa i Florens 1799. Hennes samling omfattar omkring 600 parfymflaskor.

Christina har samlat parfymflaskor sedan tonåren då hennes mor öppnade en parfymaffär i Lund 1959. Samlingen har stor bredd; från en 4000 år gammal flaska från faraonernas tid, franska rokokoflaskor, doftdosor av silver, kristallflaskor med gulddekor från 1800-talets tyska glasbruk, Jugendpräglade flaskor och strama Art Deco modeller till svenskt 1950-tal i enkla glasflaskor som timglasformade Carina från Barnängen lanserad 1956.

Parfym i Sverige har en spännande men för de flesta okänd historia. Den första ”Eau de Colognetillverkerskan” i Sverige, Antoinetta Nordin, känner vi från arkivmaterial och annonser i Dagens Nyheter redan 1849.

Tvålmakaren Zadig kom till Malmö och byggde en kemiskteknisk fabrik 1871, apotekaren Pauli i Jönköping grundade sin fabrik 1862. Andra skickliga och förutseende entreprenörer var Barnängen och Hylins i Stockholm och Gahns i Uppsala.

I Gävle växte flera fabriker upp; Flora 1885, Westerberg, Svea och Ahlgrens som startades på 1880-talet av Läkerolfabrikens hustru Sigrid. Se Christinas unika flaskor från dessa pionjärer!

Våra svenska fabrikörer besökte världsutställningarna ute i Europa för att få inspiration till och beställa flaskor, dofter och etiketter och parfymessenser.

Svenska glashyttor kom att spela stor roll för parfymflasktillverkningen. Några av dem var Eda nära den norska gränsen, Fjäl utanför Sundsvall, Surte på västkusten, Ryd, Björkå, Skruv, Transjö, Limmared, Orrefors och Kosta i Småland.

Christina och hennes man Staffan, konsthistoriker och tandläkare, gjorde tillsammans boken Design för doft - flaskor för flytande flärd som lanserades 2017. Se www.parfymflaskor.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094