23948sdkhjf

Hur ska vi göra med plasten?

Plastproblemen och hur dessa ska lösas engagerar. Det råder det ingen tvekan om. När FTI i fredags bjöd in till PACK@lunch, för att diskutera hur vi ska göra med våra plastförpackningar, förstod vi ganska snart att vårt deltagarrekord på 92 skulle ryka.

Men att antalet anmälningar, skulle passera 130 hade vi inte kunnat föreställa oss. Av deltagarlistans 132 namn, hittar vi fler än 60 från handel och varumärkesägare och ett 40-tal från förpackningsbranschen.

Forumet betecknades av initierade bedömare, som helt unikt i Europa. Att så många representanter, för handel och varumärkesägare, förpackningskonverterare, materialtillverkare, maskinleverantörer, miljökonsulter, intresseorganisationer, forskning och media, möts för att adressera samhällsutmaningar är ytterst sällsynt. Utmaningar, som man har ett gemensamt ansvar för och som absolut inte kan lösas i isolering, inte ens branschvis.

Anna Karin Lindberg, Chef för Produktkvalitet och Utveckling, Coop Sverige gav oss en inblick i Coop:s arbete med hållbara förpackningar och den av Dagligvaruhandeln nyligen lanserade Färdplanen för fossilfri konkurrenskraft. Från Swerea IVF presenterade forskaren Mattias Andersson plasttrenderna och beskrev vinstpotentialen i förbättrad materialåtervinning och hur återvunnen plast kan användas i nya förpackningar, t ex en såpa-flaska gjord av 100 % återvunnen konsumentplast, men också i andra applikationer.

Kent Carlsson, VD och Einar Ahlström, materialspecialist på FTI redogjorde för det helhetsansvar som producenter och FTI tar tillsammans, den nya Motalaanläggningen för sortering av plastförpackningar, rekommendationer i materialval när man designar för återvinning och den nya avgiftsstruktur, som väntas träda i kraft under april 2019, med högre avgift för förpackningar tillverkade i annat materialslag än specificerat. 

Engagerade deltagare och en kunnig panel möttes avslutningsvis i en diskussion, där frågor och inlägg aldrig tycktes sina. Många deltagare, en uppsjö av bra frågor och lika givande svar från panelen. Det var idel lovord för FTI:s initiativ att bjuda in till diskussion kring vad som måste göras för att lyckas. Om nya återvinningsmål ska nås och Dagligvaruhandels färdplan mot ett fossilfritt och konkurrenskraftigt Sverige ska förverkligas, krävs samarbete.

Vi var många som lämnade Klara Strand denna sommarljuva fredagseftermiddag, med inspiration och en känsla av att vi, även om uppgiften är oerhört utmanande, tillsammans ska lyckas närma oss visionen om ett fossilfritt Sverige på förpackningssidan.  

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063